Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Szeged je jen odleskem maďarského temperamentu

  11:00aktualizováno  11:00
Co očekávat v Szegedu v Burešově ulici, je jasné. Jsme maďarská restaurace a umíme nejlepší segedínský guláš. Tímto sloganem se prezentuje restaurace sama a směrem k hostům je to jednoznačná informace. Zbývá ji už jen dodržet. A s tím už je v Szegedu trochu potíž.

Restaurace Szeged | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Hospoda na hlavní městské třídě má dlouholetou tradici. A přestože provozovatelé se postupně vystřídali, své koncepce a zaměření na maďarskou kuchyni se stále pevně drží. Je to geniální strategie. V dnešní době je trendy mít jídelníček spíš po italsku salátově a těstovinově lehký, to v Szegedu ignorují a dělají dobře.

test menu

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu.

Recenzentka restauraci navštívila nejméně dvakrát.

Dnes: Szeged, Burešova 2, 602 00 Brno

Hodnocení: 50 %

Temperamentní Maďaři mají totiž úžasně bohatou surovinovou základnu a světu odkázali výtečné kotlíkové skvosty. Perkelty, guláše, hálaszlé, zelí, plněné palačinky nebo všelijaké klobásy jsou pro konzervativní česká ústa, milující trochu těžkopádnou klasiku a omáčky, úplné nebe.

Je srpen, čas voňavých rajčat a naducaných paprik. V poledním menu restaurace Szeged se správně vyjímá sezonní lečo, pokud je navíc z čerstvé zeleniny, není co dodat.

Ale v poledním jídelníčku jsou nepěkné úlety i jinam. Ke Krakonošovu řízku, děsivě nesprávnému "Gordon blue" nebo kuřeti s kompotovaným ananasem.

Menu v restauraci Szeged: guláš s knedlíkem

"Knedlíky nejsou naše," přiznal ochotný číšník hned při objednávce a zaslouží si pochvalu za upřímnost. Je to na nich poznat. Plněné bramborové nejsou kypré, dokonce ani dostatečně dobře rozmražené.

Plátky těch houskových jsou uniformní, bílé, s drobivou texturou. V Brně zatím neznám cenově dostupnou hospodu s poledním menu, která by se pyšnila poctivými domácími knedlíky. Ale v Szegedu, kde každodenní nabídce vládne paprikový guláš a zelí, by se kynutí, kulatí, šišatí, houskoví nebo špekoví borci vyjímat mohli.

Citlivě zahuštěný maďarský guláš byl ozdoben několika kostkami masa s trochu tužší svalovinou. Dobře upečená byla naopak vepřová pečeně se zadělávaným zelím.

Restaurace Szeged: vepřová pečeně se zelím a knedlíkem

Záhadou ale zůstává nepřirozeně růžová barva masového závitku. Na co se dá do Szegedu zajít opakovaně, je voňavý masový vývar plný na skus uvařených nudliček a točená kofola za přívětivých devatenáct korun.

I provoz restaurace je vymyšlen prakticky a má jednoznačnou funkci. Vchod, vpravo výčep s pivem a vlevo místo pro nekuřácké obědy. Szeged má smysluplné pojetí a mohl by být azylem pro fajnšmekry. Při běžném obědě je ale na talíři spíš šedý a nezáživný průměr.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Handicapovaný slovenský student František Milan vyrazí díky stipendiu od...
U úřadů narazil. K cestě do Číny pomohla nemocnému studentovi univerzita

Získal možnost vyjet na prestižní pobyt do Číny. Na vysněnou cestu se však handicapovaný Slovák František Milan málem nevydal, protože mu slovenské úřady...  celý článek

Zatmění Slunce, jak ho zachytila VUT Brno na Špicberkách.
Čeští vědci čekají na zatmění Slunce kvůli zvědavcům na tajném místě

Na dlouho utajovaném a opuštěném místě v Oregonu v USA, dál od všech ostatních „lovců“. Tak čeká matematik Miloslav Druckmüller z Fakulty strojního inženýrství...  celý článek

Vranovská přehrada.
Kempy hlásí plno, turisté spí mezi auty. Rezervovat stany předem nejde

Je nám líto, musíte jinam. S takovou odjíždějí někteří turisté z kempů u Vranovské přehrady, které už několikrát vyhlásily stopku, protože mají přeplněno....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.