Cukrárna  a kavárna Diana v Tišnově

Cukrárna a kavárna Diana v Tišnově | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Tak velkou kavárnu mohou Tišnovu závidět

  • 1
RECENZE KAVÁREN - Třípatrová kavárna? A v Tišnově? Zní to neuvěřitelně, ale je to přesně tak. Každý z nás někdy čekal na odjezd vlaku či autobusu a dlouhé minuty probloumal v okolí některého nádraží. V tomto městě je to ale zábava. Asi sto metrů od vlakové stanice stojí prosklená budova s nápisem: Kavárna a cukrárna Diana.

Rozhodně se tam dají za hlavu hodit bláhová novoroční předsevzetí. Šlehačkové království obsadilo celé přízemí. Z té cukrárny musí být už jen tišnovské maminky nadšeny. Ten koutek pro děti, s kobercem a krabicemi hraček, je totiž přímo určen k důkladnému prozkoumání.

Kdo někdy zkusil při popíjení kávy zároveň i umravňovat rozjívenou "všetečku", ten ví, jak nervydrásající je to někdy souboj. A přitom je to tak snadné. Nejmenší návštěvníci se zabaví a do rukou opatrovníků se poté vloží talířek s neodolatelným krémovým zákuskem. Oni to ocení.

tes kaváren

MF DNES hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu.

Dnes: Kavárna a cukrárna Diana
Koráb 133, 666 01 Tišnov

Hodnocení: 55%

Všechno, co je tak lákavě za sklem vystaveno, se nazdobilo a čokoládou polilo ve zdejší kuchyni. Poté, co jsem ochutnala jablečný závin, mohu potvrdit, že dezerty jsou v čistoskvoucí vitríně báječně čerstvé. Štrúdl potěší smysly, pokud je na talířku teplý, a to tu dobře vědí. Také jej umí upéct tak, aby pocukrované těsto na povrchu malinko křuplo. Byl výtečný!

To už jsem ale seděla v kavárně v patře, ve světlem zalitém prostoru je to příjemné. Otevřeno mají pár týdnů, modernímu pojetí interiéru v odstínech zelené a hnědé barvy možná ještě trochu schází typická "prokouřená kavárenská atmosféra", ta se nedá vykouzlit na povel. Vytvářejí ji až desítky spokojených hostů, kteří se tu často a rádi uvelebí u novin.

Ale možná to ani nebude dlouho trvat a pověst dobře zavedeného podniku se roznese do kraje dřív, než se nadějeme. Kavárna má totiž i dobře vybavený vinný lístek a večer tu zní pravidelné jazzové koncerty. Otevřeno je do 21 hodin, svou "šťastnou hodinu" tu tedy může strávit téměř každý.

Volání do mezipatra

To se ale obsluha nahoru a dolů uběhá. Některé objednávky se "volají do mezipatra", a to je trochu nepraktické. Ale jedná se spíš o organizaci provozu, hostů se úprk s kávou bezprostředně netýká.

Naopak je třeba vyzdvihnout jiné věci. A to jsou hned dva první údaje v nápojovém lístku. Ty pouhé dvě velikosti espressa jsou jako zjevení! Piccolo a lungo.

Capuccino v tišnovské Dianě

Pokud by to třicetimililitrové espresso bylo v malém hrníčku a mělo ořechově hnědou a pevnou cremu a to druhé bylo prodlouženo horkou vodou, jezdila bych na kávu do Tišnova. Na tom ale bude muset obsluha ještě výrazně zapracovat.

Objednala jsem si "malé espresso" (nechť mi to kávoví specialisté odpustí) s mlékem. Dostala jsem však příliš velký šálek a mléko přímo do kávy! Velký objem vody způsobuje tak nápadně odlišné chuťové rozdíly, že o silném espressu se v tomto provedení nedá ani hovořit. A mléko se musí podávat v konvičce zvlášť. I v účtu se objevilo espresso lungo, které jsem si neobjednala.

Malé espresso v tišnovské Dianě bylo v příliš velkém šálku

Kávu tu ale naservírovat umí, porcelán je čistý, nechybí dva ubrousky, sklenka vody ani malý čokoládový bonbon. A abych nezapomněla, ten účet nebyl kroutící se bloček z pokladny, ale list s hezkým šálkem, a to je pohledná vizitka podniku.

Chodit do kavárny Diana musí být radost. Věřme proto, že nad otázkou kvality kávy tu "dají hlavy dohromady".