Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mazanci sluší veltlín, koledníkům nalijte lehká vína, radí sommeliér

  8:26aktualizováno  11:26
Velikonoční jídelníček je vymezený tradicemi skoro stejně přísně jako ten vánoční. I mazanec, kopřivová nádivka, špenát či čokoládové vajíčko se ale dají dobře spárovat s vínem, říká hlavní sommeliér Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz.
Jaké víno zvolit k velikonočním pokrmům? Podle sommeliéra nelze spoléhat jen na jeden druh. (Ilustrační snímek)

Jaké víno zvolit k velikonočním pokrmům? Podle sommeliéra nelze spoléhat jen na jeden druh. (Ilustrační snímek) | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Hospodyňky staví o Velikonocích na stůl spoustu sladkostí. Velikonoční beránek i mazanec v chuti podpoří sladší bílá vína. Nejlépe v kvalitě výběr z hroznů nebo výběr z bobulí.

„K mazanci bych volil hezké vyzrálé Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský. Pokud budou součástí menu sladké pokrmy s ovocem, volte odrůdy jako Rulandské šedé, Tramín červený nebo Chardonnay,“ radí Babisz.

Kombinace sladkého jídla a sladkého vína je podle něj ideální, protože pocit sladké a sladké chuti se nesčítá, ale snižuje a obojí tak vytváří velmi harmonickou kombinaci.

K pokrmům s oříšky nebo mandlemi se hodí Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, ke kandovanému ovoci Rulandské šedé, Pálava, Tramín červený nebo Aurelius. K sladkým pokrmům s čokoládou bude nejlepší červené víno z odrůdy Cabernet Sauvignon nebo červené likérové víno.

K jehněčímu Zweigeltrebe či Cabernet Moravia

Ve velikonočním menu nesmí chybět ani nádivka s čerstvými bylinami.

„K nim bych doporučoval mladá bílá vína z loňské sklizně, u nich nalezneme hravost a rozvernost, která k jaru a Velikonocím patří. Z odrůd jsou k nádivkám vynikající kombinací Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené či Müller Thurgau. K nádivce s medvědím česnekem vyzkoušejte Sauvignon. Pokud zvolíte velikonoční nádivku se špekem, zde už můžete zvolit i lehčí mladé červené víno z odrůdy Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké,“ shrnuje Babisz.

Jehněčí maso, jež je další velikonoční delikatesou, lze upravit na mnoho způsobů, nejběžnější je varianta na rozmarýnu, které sluší lehké Zweigeltrebe či třeba Cabernet Moravia. „K pečenému jehňátku mohu vřele doporučit i suchý, dobře vyzrálý Sauvignon nebo Hibernal,” říká.

A čím si připít s koledníky? „Doporučil bych spíše lehké mladé bílé víno z odrůd Veltlínské zelené, Chardonnay nebo růžové víno z odrůd Frankovka, Merlot či Cabernet Sauvignon s nižším obsahem alkoholu. To proto, aby koledníci stihli obejít co možná nejvíce návštěv. A sušší vína, aby se jim lépe odříkávaly koledy. Když si dáte sladké víno, už se vám do dalšího mluvení moc nechce, protože máte ústa zalepená cukrem,“ míní sommeliér.

Jestliže jste si vykoledovali čokoládová vajíčka, skvělá k nim budou červená vína - výběr bude záležet i na kvalitě čokolády: čím vyšší podíl kakaových bobů, tím musí být červené víno hutnější, plnější a vyzrálejší. Chybu neuděláte pozdním sběrem či výběrem z hroznů odrůd Dornfelder André.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.