Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mazanci sluší veltlín, koledníkům nalijte lehká vína, radí sommeliér

  8:26aktualizováno  11:26
Velikonoční jídelníček je vymezený tradicemi skoro stejně přísně jako ten vánoční. I mazanec, kopřivová nádivka, špenát či čokoládové vajíčko se ale dají dobře spárovat s vínem, říká hlavní sommeliér Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz.
Jaké víno zvolit k velikonočním pokrmům? Podle sommeliéra nelze spoléhat jen na jeden druh. (Ilustrační snímek)

Jaké víno zvolit k velikonočním pokrmům? Podle sommeliéra nelze spoléhat jen na jeden druh. (Ilustrační snímek) | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Hospodyňky staví o Velikonocích na stůl spoustu sladkostí. Velikonoční beránek i mazanec v chuti podpoří sladší bílá vína. Nejlépe v kvalitě výběr z hroznů nebo výběr z bobulí.

„K mazanci bych volil hezké vyzrálé Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský. Pokud budou součástí menu sladké pokrmy s ovocem, volte odrůdy jako Rulandské šedé, Tramín červený nebo Chardonnay,“ radí Babisz.

Kombinace sladkého jídla a sladkého vína je podle něj ideální, protože pocit sladké a sladké chuti se nesčítá, ale snižuje a obojí tak vytváří velmi harmonickou kombinaci.

K pokrmům s oříšky nebo mandlemi se hodí Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, ke kandovanému ovoci Rulandské šedé, Pálava, Tramín červený nebo Aurelius. K sladkým pokrmům s čokoládou bude nejlepší červené víno z odrůdy Cabernet Sauvignon nebo červené likérové víno.

K jehněčímu Zweigeltrebe či Cabernet Moravia

Ve velikonočním menu nesmí chybět ani nádivka s čerstvými bylinami.

„K nim bych doporučoval mladá bílá vína z loňské sklizně, u nich nalezneme hravost a rozvernost, která k jaru a Velikonocím patří. Z odrůd jsou k nádivkám vynikající kombinací Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené či Müller Thurgau. K nádivce s medvědím česnekem vyzkoušejte Sauvignon. Pokud zvolíte velikonoční nádivku se špekem, zde už můžete zvolit i lehčí mladé červené víno z odrůdy Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké,“ shrnuje Babisz.

Jehněčí maso, jež je další velikonoční delikatesou, lze upravit na mnoho způsobů, nejběžnější je varianta na rozmarýnu, které sluší lehké Zweigeltrebe či třeba Cabernet Moravia. „K pečenému jehňátku mohu vřele doporučit i suchý, dobře vyzrálý Sauvignon nebo Hibernal,” říká.

A čím si připít s koledníky? „Doporučil bych spíše lehké mladé bílé víno z odrůd Veltlínské zelené, Chardonnay nebo růžové víno z odrůd Frankovka, Merlot či Cabernet Sauvignon s nižším obsahem alkoholu. To proto, aby koledníci stihli obejít co možná nejvíce návštěv. A sušší vína, aby se jim lépe odříkávaly koledy. Když si dáte sladké víno, už se vám do dalšího mluvení moc nechce, protože máte ústa zalepená cukrem,“ míní sommeliér.

Jestliže jste si vykoledovali čokoládová vajíčka, skvělá k nim budou červená vína - výběr bude záležet i na kvalitě čokolády: čím vyšší podíl kakaových bobů, tím musí být červené víno hutnější, plnější a vyzrálejší. Chybu neuděláte pozdním sběrem či výběrem z hroznů odrůd Dornfelder André.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Barmanka přišla o mobil, zloděj ale v podniku vytratil občanku

Na svou nepozornost doplatil v uplynulých dnech zloděj, který chtěl servírce v břeclavském baru ukrást mobilní telefon. Při krádeži mu vypadla občanka, podle...  celý článek

Ministr dopravy Dan Ťok (vlevo) si 20. července prohlédl nový úsek opravené...
Po modernizaci se otevírá část dálnice D1 mezi Devíti Kříži a Bíteší

Opravený úsek dálnice D1 mezi Devíti Kříži a Velkou Bíteší směrem na Prahu se dnes otevírá pro dopravu. Řidiči na něj budou moc vjet nejpozději ve 13:00....  celý článek

Hromadná nehoda sedmi aut na silnici R35 u Přáslavic na Olomoucku.
Smrtelná nehoda uzavřela na čtyři hodiny D2 ve směru na Slovensko

Havárie osobního auta u Podivína na Břeclavsku uzavřela ve čtvrtek na čtyři hodiny dálnici D2 na 40. kilometru ve směru na Slovensko. Jeden člověk zemřel,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.