Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


U Čápa už zase točí pivo a k němu mají skvělé uzené

  14:26aktualizováno  14:26
Legendární Pivnici U Čápa na brněnském Obilním trhu zrekonstruovali a už pár měsíců funguje v novém. Zašli jsme se proto podívat, jak chutná uzené z jejich vlastní udírny a jak pivnice běží ve večerním náporu. A obstála dobře.

Uzená krkovička se zelím za 60 korun | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Býval to zakouřený lokál, kam chodili studenti z blízké filozofické fakulty na zelenou. Pivnice U Čápa změnila provozovatele, je opravená a už od jara se tu zase točí pivo.

Pivnice U Čápa na Obilním trhu v Brně

Byla jsem tu dvakrát. Poprvé večer. Zajímalo mě, jak pivnice běží v době, kdy sem přicházejí večerní davy - chlapi na pivo. Už z dálky jsem viděla zcela zaplněná místa na zahrádce. Uvnitř bylo slyšet cinkání půllitrů, halas a smích, prostě atmosféra, která pořádné pivnici sluší.

K točenému pivu krkovička z vlastní udírny

A také četné lístečky s rezervacemi na stolech. Zřejmě už se po Brně rozneslo, že u Čápa se točí plzeň a příjemné je i posezení na zahrádce v parku. Půllitr tu stojí 33 korun a točený nealkoholický Radegast Birell 52 korun.

Pivnice má vlastní udírnu, vyzkoušela jsem tedy uzenou vepřovou krkovičku za 60 korun ze sekce "něco malého k pivu". Velikost porce mě příjemně udivila. Za pár desítek korun jsme z talíře uďobávali i ve dvou. A okouřená sousta moc dobrého vepřového zakusovali voňavým a čerstvým chlebem.

Pivnice U Čápa

Obilní trh 10 602 00 Brno www.pivnice-ucapa.cz

Otevírací doba: Každý den od 11 do 24 hodin

Hodnocení: 80 %

Pivnice U Čápa je podnik v centru Brna, kde točí Plzeňský Prazdroj z tanku. V kuchyni se vaří převážně česká klasika - omáčky a knedlíky.

Specialitou jsou jídla z udírny.

Obsluhují samí pánové a hostům rychle poskytují potřebný servis. Jsou rychlí, usměvaví a profesionální. To ano. Jenže k našemu stolu ten objednaný jablečný džus nakonec nedorazil.

Jitrnice jako z domácí zabijačky

Podruhé jsem k Čápovi zašla na polední menu. Vybírat se dá mezi třemi jídly, vaří se převážně česká klasika šmrncnutá evropskou kuchyní. Dobrý pocit kazí jen drobnosti. Jídelní lístek je v graficky nenápadité podobě, navíc s chybami. Gordon blue je tradiční chybou v názvosloví a měla by z českých jídelních lístků zmizet nadobro.

Start oběda patřil výtečné kulajdě za 32 korun, kterou číšník do hlubokého talíře naléval z nerezové misky. Takový servis jsem naposled viděla v mnohem luxusnějším prostředí.

Výtečná kulajda za 32 korun

Chtěla jsem ochutnat české dušené rizoto, ale nakonec jsem jej přenechala spolustolovníkům a objednala jídlo mimo polední nabídku. Rozpaky nad formou jídelního lístku zmizely u skvělé jitrničky se dvěma kopečky šťouchaných brambor a kysaným zelím za neuvěřitelných 84 korun.

Jitrnice byla totiž výtečná. Jemně ochucená, osolená akorát a krásně voněla typickou zabijačkovou vůní. Na talířích se většinou objevuje záplava zelí, ale tady ho byl jen malý ždibec a ocenila bych ho o trochu víc.

Skvělá jitrnička se dvěma kopečky šťouchaných brambor za 84 korun

Škoda že závěr oběda zkazila špatná káva. Na řídkém espressu (za 32 korun s mlékem v plastovém kelímku) o objemu, který spíš připomínal překapávanou kávu, si prostě fajnšmekr nepochutná a je to škoda.

Provozovatelé to neměli jednoduché. Měnit něco, co je "legendární" a "vyhlášené", chce odvahu. Přetvářet místo, kde židle mají zabrané štamgasti, chce cit a dobrou orientaci v oboru.

Myslím, že provozovatelům se to ale velmi dobře podařilo. Zachovali lidovou a uvolněnou atmosféru a vyhodili propálené ubrusy. Navíc dobře vědí, že host u piva nechce pizzu ani těstoviny, ale zabijačku a uzené. Bravo!





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Věstonická venuše
Věstonickou venuši nejspíš zdobila ptačí pírka, vyčetli vědci ze skenu

Slavná Věstonická venuše byla původně patrně ozdobena ptačími pírky. Svědčí o tom čtyři vpichy na temeni hlavy, které nyní měli možnost analyzovat vědci díky...  celý článek

Doprava na průtahu Břeclaví
Nemají semafory ani obchvat, zato další rozkopanou silnici

Už na jaře byla v plánu rozsáhlá oprava všech semaforů v Břeclavi. Výměna světel měla lépe zprůjezdnit průtah městem, který je několikrát denně ucpaný. Místo...  celý článek

Hodonínský zastupitel a bývalý místostarosta Roman Sedlačík je členem hnutí Řád...
Černoši, na které zastupitel zavolal hlídku, byli voják USA a šéfka nadace

Minulý víkend zavolal hodonínský zastupitel Roman Sedlačík na černošský pár městskou policii. Chtěl, aby je hlídka legitimovala. Teď se ukázalo, že strážníky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.