Uzená krkovička se zelím za 60 korun

Uzená krkovička se zelím za 60 korun | foto: Julie Kalodová, MF DNES

U Čápa už zase točí pivo a k němu mají skvělé uzené

  • 13
Legendární Pivnici U Čápa na brněnském Obilním trhu zrekonstruovali a už pár měsíců funguje v novém. Zašli jsme se proto podívat, jak chutná uzené z jejich vlastní udírny a jak pivnice běží ve večerním náporu. A obstála dobře.

Býval to zakouřený lokál, kam chodili studenti z blízké filozofické fakulty na zelenou. Pivnice U Čápa změnila provozovatele, je opravená a už od jara se tu zase točí pivo.

Pivnice U Čápa na Obilním trhu v Brně

Byla jsem tu dvakrát. Poprvé večer. Zajímalo mě, jak pivnice běží v době, kdy sem přicházejí večerní davy - chlapi na pivo. Už z dálky jsem viděla zcela zaplněná místa na zahrádce. Uvnitř bylo slyšet cinkání půllitrů, halas a smích, prostě atmosféra, která pořádné pivnici sluší.

K točenému pivu krkovička z vlastní udírny

A také četné lístečky s rezervacemi na stolech. Zřejmě už se po Brně rozneslo, že u Čápa se točí plzeň a příjemné je i posezení na zahrádce v parku. Půllitr tu stojí 33 korun a točený nealkoholický Radegast Birell 52 korun.

Pivnice má vlastní udírnu, vyzkoušela jsem tedy uzenou vepřovou krkovičku za 60 korun ze sekce "něco malého k pivu". Velikost porce mě příjemně udivila. Za pár desítek korun jsme z talíře uďobávali i ve dvou. A okouřená sousta moc dobrého vepřového zakusovali voňavým a čerstvým chlebem.

Pivnice U Čápa

Obilní trh 10 602 00 Brno www.pivnice-ucapa.cz

Otevírací doba: Každý den od 11 do 24 hodin

Hodnocení: 80 %

Pivnice U Čápa je podnik v centru Brna, kde točí Plzeňský Prazdroj z tanku. V kuchyni se vaří převážně česká klasika - omáčky a knedlíky.

Specialitou jsou jídla z udírny.

Obsluhují samí pánové a hostům rychle poskytují potřebný servis. Jsou rychlí, usměvaví a profesionální. To ano. Jenže k našemu stolu ten objednaný jablečný džus nakonec nedorazil.

Jitrnice jako z domácí zabijačky

Podruhé jsem k Čápovi zašla na polední menu. Vybírat se dá mezi třemi jídly, vaří se převážně česká klasika šmrncnutá evropskou kuchyní. Dobrý pocit kazí jen drobnosti. Jídelní lístek je v graficky nenápadité podobě, navíc s chybami. Gordon blue je tradiční chybou v názvosloví a měla by z českých jídelních lístků zmizet nadobro.

Start oběda patřil výtečné kulajdě za 32 korun, kterou číšník do hlubokého talíře naléval z nerezové misky. Takový servis jsem naposled viděla v mnohem luxusnějším prostředí.

Výtečná kulajda za 32 korun

Chtěla jsem ochutnat české dušené rizoto, ale nakonec jsem jej přenechala spolustolovníkům a objednala jídlo mimo polední nabídku. Rozpaky nad formou jídelního lístku zmizely u skvělé jitrničky se dvěma kopečky šťouchaných brambor a kysaným zelím za neuvěřitelných 84 korun.

Jitrnice byla totiž výtečná. Jemně ochucená, osolená akorát a krásně voněla typickou zabijačkovou vůní. Na talířích se většinou objevuje záplava zelí, ale tady ho byl jen malý ždibec a ocenila bych ho o trochu víc.

Skvělá jitrnička se dvěma kopečky šťouchaných brambor za 84 korun

Škoda že závěr oběda zkazila špatná káva. Na řídkém espressu (za 32 korun s mlékem v plastovém kelímku) o objemu, který spíš připomínal překapávanou kávu, si prostě fajnšmekr nepochutná a je to škoda.

Provozovatelé to neměli jednoduché. Měnit něco, co je "legendární" a "vyhlášené", chce odvahu. Přetvářet místo, kde židle mají zabrané štamgasti, chce cit a dobrou orientaci v oboru.

Myslím, že provozovatelům se to ale velmi dobře podařilo. Zachovali lidovou a uvolněnou atmosféru a vyhodili propálené ubrusy. Navíc dobře vědí, že host u piva nechce pizzu ani těstoviny, ale zabijačku a uzené. Bravo!