Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


U Rudyho připomíná boršč zelňačku, nočky se smetanou jsou ale skvělé

  13:30aktualizováno  13:30
V krásném domě v boskovické židovské čtvrti se nachází restaurace U Rudyho. Vaří tam obyčejně, prostě, ale domácky a poctivě. Jídlo tam navíc jezdí malým výtahem a servírka je příjemná.

Interiér restaurace U Rudyho | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Kdyby se boskovický podnik U Rudyho teleportoval z židovské čtvrti někam mezi krabicoidní paneláky, jeho kouzlo by smutně zablikalo a zhaslo. Hospůdce náramně sluší silné zdi starého domu, vrzající podlaha i muškáty v oknech.

U Rudyho

Plačkova 39, Boskovice www.urudyho.eu

Podnik není bezbariérový.

Otevřeno je každý den od 11 do 22 hodin.

Vybíráme z jídelního lístku:

Kančí guláš s bramboráčky 119 Kč

Zeleninový salát s lososem 93 Kč

Panenka plněná švestkami a slaninou 121 Kč

Hodnocení: 70 %

Jestli jste se ještě nikdy netoulali mezi starými boskovickými domy, ve kterých žili hrdinové učebnic české historie, naplánujte si sem výlet. V ulicích původní židovské kolonie je město zvláštně tiché a dodnes tu najdete nesmazatelné stopy po bývalých obyvatelích.

Na procházku z náměstí přes židovskou čtvrť až ke hradu budete pár hodin potřebovat, až vám vyhládne, můžete zajít právě do restaurace U Rudyho. Není to nebe pro labužníky, ale jídlo je neošulené, záchody čisté a voňavé a příjemná servírka není přepjatě servilní. Prostě fajn.

Dá se sedět venku na sluníčku na zahrádce, ale doporučuji vstoupit i dovnitř. Budete muset vyšlapat po starých schodech s elegantně klenutým zábradlím až do prvního patra. Když bude místo, sedněte si naproti bytelnému dřevěnému baru, zažijete nevšední představení.

Interiér restaurace U Rudyho

Interiér restaurace U Rudyho

Jídla se vaří pod vámi, v přízemí, ale servírka nedělá závody po schodech s každou polévkou. Otevře dřevěná dvířka a potichu zavolá "Dvakrát kuře" kamsi do díry. Po chvíli se ozve cinknutí a jídlo jí přijede malým vnitřním výtahem. O to byste se na venkovní zahrádce rozhodně ochudili.

Poprvé jsem U Rudyho obědvala vloni v pozdním létě - obyčejné polední menu za 72 korun. Na pultu stála kameninová nádoba plná naložených kvašáků, které servírka hostům lovila dřevěnými kleštěmi. Okurka stála pár korun a báječně se hodila k obyčejnému pečenému kuřecímu stehnu s dušenou rýží. Žádné třepavé omáčky z pytlíku ani chuťové krucánky pro snoby, ale poctivá a obyčejná pečeně. A nezklamala ani závěrečná malá miska s čerstvým ovocem. Kuře jsme spláchli půllitrem Svijan a vychlazenou Kofolou. Venku pralo slunce do dlažebních kostek a U Rudyho byl osvěžující chlad a uspávací klídek.

Nočky se smetanou tady potěší

Meníčka mají špatnou pověst, ale já si je masochisticky dopřávám jako každý, kdo má polední pauzu a nemá firemní jídelnu. V této domácké restauraci ale kuchař obstál. Za jídlo jsme zaplatili dvakrát stokorunu. Ideální oběd by končil účtenkou, která by zároveň mohla sloužit jako doklad. Odtud jsme ale odcházeli s naškrábanou cenou na kousku papíru bez adresy, což dobrý dojem trochu zauzlilo.

Boršč připomínal spíš klasickou zelňačku s přidanou mrkví. Řepa v ní chyběla.

Boršč připomínal spíš klasickou zelňačku s přidanou mrkví. Řepa v ní chyběla.

Podruhé jsme zalistovali stálou nabídkou jídelníčku před několika dny. Ze dvou polévek jsme vybrali boršč za 35 korun, u něj jsme ale nadšením nezamlaskali. V misce jsme našli spíš prostou zelňačku s kousky mrkve než tradiční boršč obarvený červenou řepou a koprem.

Dobré a hodně vydatné byly domácí bramborové nočky s houbovou omáčkou za 83 korun. Smetanový základ na talíři pěkně obalil ty nočíčky a chuť jídla zvýraznila pořádná dávka hub. I když na začátku jara nejsou čerstvé a jídlo by víc zahřálo na podzim, pochutnali jsme si. Jarní svěží barvu obstarala trochu povadlá rukola.

Domácí nočky se smetanou a spoustou hub zahřejí, i když rukola byla trochu povadlá.

Domácí nočky se smetanou a spoustou hub zahřejí, i když rukola byla trochu povadlá.

Knedlíky a zelí. Naprostou klasiku podávají U Rudyho ve skvělém provedení. A přitom za sympatické slevy.

Knedlíky a zelí. Naprostou klasiku podávají U Rudyho ve skvělém provedení. A přitom za sympatické slevy.

U Rudyho nenajdete v jídelníčku žádné překvapivé kombinace, vaří se - naprosto správně - česká klasika: topinka s česnekem, palačinky, knedlíky se zelím. Do domu s velkým příběhem se to náramně hodí.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihomoravský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

k řece Svitavě v Brně se chodí relaxovat. V budoucnu se v části toku zlepší...
Po nábřeží Svratky je čas i na Svitavu, volají organizátoři festivalu

Zatímco nábřeží Svratky blízko centra Brna čeká, až jej začnou opravovat podle návrhu architekta Ivana Rullera, Svitavě se moc pozornosti nedostává. Pořadatelé...  celý článek

Vranovská přehrada.
Kempy hlásí plno, turisté spí mezi auty. Rezervovat stany předem nejde

Je nám líto, musíte jinam. S takovou odjíždějí někteří turisté z kempů u Vranovské přehrady, které už několikrát vyhlásily stopku, protože mají přeplněno....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.