Nemám rád naparující se reklamu, která se tváří papežštěji než papež. I když kasání se obchodníků rozumím, nevěřím jim. Na webových stránkách restaurace U Starýho Billa se dozvíte, že mají "nejlepší steaky v Brně“ a že vás čeká "pravý Texas“. Po návštěvě ale musím uznat, že si ze mne zdejší restauratéři nestříleli.
U starýho billaKudelova 5, Brno, www.bill.cz. Restaurace je kuřácká a nemá bezbariérový přístup. Vybíráme z jídelního lístku Quesadillas za 215 korun - pikantní hovězí, zelenina, žampiony a sýr mezi moučnými tortillami. Kuchyně restaurace U Starýho Billa v Brně potěšila výbornou mexickou národní kuchyní, dobře kořeněným masem a správně propečenými steaky. Restaurace: 80 % |
Iluzi Divokého západu hosté zprudka pocítí hned při vstupu do podzemního restaurantu, který je pro labužníky už léta zavedeným místem.
Nic pro estéty
Cihlové schodiště se stáčí do prostor, v němž vás figura maskovaného pistolníka vyděsí stejně jako umělohmotný kaktus rašící z hromady kamenů. A v této prérii o mexikánskou flóru není nouze. Tady ční velký sukulent, onde se jásavě vlní bromélie a u stropu se plazí lišejníky. Botanická zahrada má jedinou vadu. Je kompletně z umělé hmoty.
Pro pořádek budiž připomenuto, že populární restaurace sídlí v suterénu a okýnka u stropu sem mnoho světla k obživě rostlin nepustí. Tento přeplácaný ranč není místem pro přejemnělé a útlocitné estéty. Tady je území steakovými větry ošlehaných jedlíků. A kovbojsky smýšlející gurmáni si přijdou na své.
Ostatně mnozí sem cestu již dobře znají. Jen tak si lze vysvětlit, že na většině stolů již v podvečer trůní nepřístupná cedulka: Rezervováno.
Ramenatý číšník, který by z fleku mohl jezdit rodeo a který zdejší vtipný folklor umocňuje tričkem s nápisem Jsem váš barman, je ale sympaticky věcný. Číšníci bývají odměření nebo servilně vlezlí. Tento profesionál dávkuje vstřícnost, pohotovost, ochotu bez náznaků dotěrnosti. A když si povzdechnete, že grilovaná zeleninová směs Noblesse byla přesolená, jenom nestranně poznamená, že ji bude účtovat za půl.
V Mexiku kořením nešetří. Ani u Billa ne
Jídelní lístek U Billa zbytečně vydá na román. Proč se k mexickoamerické poezii cpou italské těstoviny a mezi dezerty je i tiramisu, necháme stranou. Přišli jsme na flák masa a kuchyni, která strávníka umí rozžhavit kořením. A tento pocit vydatná fazolová polévka s kukuřičnými chipsy bohatě splní. Silný vývar s velkými bílými fazolemi, slaninou, čerstvou zeleninou a chilli kořením má sebevědomou, ale nikoliv palčivě pálivou chuť. Rozpálí žaludeční stěny jako dobrý aperitiv.
I proto si pak můžete vychutnat corrientes - čtvrtkilový marinovaný steak z hovězí roštěné - či si troufnout i na půlkilovou horu masa.
Steak potřebuje svůj čas, desítky zákazníků zřejmě také a před vámi nakonec přistane už trochu prochladlý, ale stále výtečně zpracovaný kus masa. Výsledek je na požadované medium, z růžového řezu vytéká při stlačení vidličkou šťáva a vše trůní na kopečku lehce pikantních červených fazolí. V puse jemně hřeje kvalitní maso i prohřívavě elegantní chuť zeleného pepře.
Při přípravě tortilly by šéfkuchař mohl být odvážnější
Při výletu na jižní stranu stopované gastronomické hranice narazíte na zdejší mexické quesadillas. Opečené tortilly uvnitř se sýrem (španělsky queso) si vás získají zejména skvostnými kousky pikantního hovězího, které provází průvod dušené zeleniny - žampionů, fazolí a vzpomínaného sýra. Tady si lze představit větší kořenivou odvahu kuchaře a jeho manévrování mezi dvěma moučnými tortillami.
Přidávané guacamole zřejmě nepotkalo zcela správně vyzrálá avokáda, což se odrazí na mdlejší chuti a barvě tohoto dipu. Ale právě u quesadillas se nenajdou dva kuchaři, kteří by se shodli na tom, jak je univerzálně dělat. Tady jsou ale předpisově tenké a nepřipomínají dort ani quiche, z něhož tečou všemožné náplně.
U Starýho Billa se dobře a zajímavě najíte, i když vás možná zaskočí bodrý humor na úrovni amerických honáků krav. Chcete-li si například odskočit na WC, hledejte po lokále dveře s obrysem státu Texas.