Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Althanském paláci potěší steakem a pstruhem. Víno ale dobré nemají

  10:57aktualizováno  10:57
Do Znojma se vyplatí zajet nasát historii, ale především ochutnávat víno a velmi dobrou kuchyni. Skvělého pstruha v duchu klasiky nám připravili v Althanském paláci. Je to dobré místo, když člověku vyhládne. Na víno se ale vyplatí vyrazit jinam.

Restaurace Althanský palác ve Znojmě. | foto: Věra Strnadová.

Restaurace Althanský palác (a hotel zároveň) se nachází na znojemském Horním náměstí. Budova v minulosti prošla rekonstrukcí, která zachovala původní klasicistní ráz objektu.

Vchod do restaurace je hned v zádveří, hosté sedí u stolů v někdejším mázhausu paláce, který svými štíhlými toskánskými sloupy vzdáleně evokuje renesanci.

Prostoru dominuje velký krb, jehož výhřevnost oceníte zejména ve chvíli, kdy se venku ukáže pravá zima. Vznešený dojem z celého prostoru kazí jen uměle vytvořená stěna s příliš rušivými světly.

Vývar zaváněl chemií

V koutku na pohodlné židli mě ještě před objednávkou napadlo, že by byl hřích, vařit na takovém místě nedobře. Než se v krbu stihla rozhořet první

recenze restaurace

Althanský palác
Horní náměstí 3
Znojmo
www.althanskypalac.cz

Hodnocení: 80%

Z jídelníčku:
Krémová žampionová polévka 39 Kč
Kuřecí prsa na šalvěji s restovanými jablky 124 Kč
Vepřové medailónky zapečené s chřestem 129 Kč
Albrechtův štrúdl 40 Kč

kláda, hovězí vývar s játrovými knedlíčky (30 korun) byl na stole.

Číšník s polévkou neotálel a bohužel kuchař jak by smet. Knedlíčky jeden jako druhý svým tvarem i tuhostí prozrazovaly, že tady polotovary nezatracují. Drobné částečky v polévce a křiklavě slaná chuť ve mně probudily podezření na sypké "vylepšení" vývaru.

Jenže hlad je nejlepší kuchař a my polévku nakonec snědli. Při vzpomínce na ni, se mi však vybaví popis jediný: ušla.

Vegetariáni nejsou vítáni

Vegetarián už jen z letmého pohledu do jídelního lístku pochopí, že tady se moc nenají. Bezmasé oddělení čítá dvě položky a ti, co nemusí sýr a hřiby jsou prakticky odsouzeni k míchanému salátu či k dezertům. Tady se jednoduše vaří maso.

Ke specialitám lákají i obrázky a v sympaticky přehledném a nepřeplácaném menu najdete několik druhů steaků, špíz, ryby i maso v kotlíku.

My jsme za syčení horkého kamene od vedlejšího stolu vybrali jednoho pstruha a hovězí svíčkovou.

Ryba byla skvělá

Než nám jídlo donesli, mohli jsme pozorovat, jak číšník hostům hned vedle nás před jídlem přivázal dospělácký bryndáček. Asi proto, že z prskajícího masa na kameni by si mohli odnést na oděvu nechtěný suvenýr. Pěkná a vtipná vychytávka.

Restaurace Althanský palác ve Znojmě - pstruh.

V kuchyni si při našem druhém chodu vedli mnohem lépe. Pstruh na roštu s bylinkovým máslem za 129 korun byl perfektně propečený a chutně bylinkově pomaštěný.

Decentní obloha i jemnost masa naše chuťové buňky potěšila. Za dokonalý považuji bonus ve formě bylinkového pesta, které prostor kolem ryby zdobilo.

Steak pokazila přesolená omáčka

Stejně tak chutné byly i císařské medailonky ze svíčkové s přelivem z lišek (249 korun). U bohaté dvou set gramové porce masa jsem ocenila nahřátí talíře, bez něhož by jídlo velmi rychle vychladlo a o studenou svíčkovou nikdo nestojí.

Restaurace Althanský palác ve Znojmě - medailonky.

Maso bylo příjemně měkké a byla radost jej konzumovat. O něco méně mě nadchl přeliv z lišek. Houby byly v pořádku, ale omáčce se dostalo příliš soli a její chuť jakoby připomínala cosi instantního.

Slaná až štiplavá příchuť jemnosti lišek ubrala na kráse a já svoje medailonky od omáčky raději oddělila. Jako přílohu k oběma jídlům jsme zvolili chléb, který neměl chybu.

Obsluha byla po celou dobu milá a vedla si dobře, po rozpačitém startu byl oběd nakonec vcelku vydařený. Škoda je, že si tu příliš nepotrpí na víno. Když ale vezmu v úvahu masitou povahu jídelního lístku a místní zálibu v soli, pivo je na tomto místě tou správnou volbou.

Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.

.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Šárka Skorkovská pracovala na oční klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny a...
Žena ve vedoucí funkci musí zůstat ženou, míní oční lékařka Skorkovská

Jen přečíst jména těch, kterým oční lékařka Šárka Skorkovská pomohla znovu ostře pohlédnout na svět, by zabralo dost času. V oboru totiž působí přes pětadvacet...  celý článek

Ambasador projektu Nezastavitelní Jiří Ježek projel Birell bránou na Ještědu.
Nezastavitelní míří k Lipenské přehradě. Pomozte pohybem handicapovaným

Nepřízeň osudu, ale zároveň obrovská vůle a touha pokračovat v aktivním životě, sportovat, být i nadále přínosem svému okolí. To spojuje lidi zapojené do...  celý článek

Obžalovaní Simon Baier (vlevo), Michal Cvan (třetí zleva) a Jozef Minár...
Soud potrestal tři muže za přepadení seniora, tragičtější část vrátil

Olomoucký vrchní soud potrestal tři muže za loupežné přepadení seniora v Lysicích na Blanensku sedmi, devíti a jedenácti lety vězení. Muže podle rozsudku při...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.