V břeclavském pivovaru se pivo nyní začalo vařit po dlouholeté pauze. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Půllitry naplní Kanec a Delegát. Břeclavské pivo se vrací po 20 letech

  • 6
Zámecký pivovar Břeclav představil v pondělí dvě značky piva, se kterými hodlá navázat na staletou pivovarskou tradici. Obyvatelé města doufají, že privatizační noční můra, kvůli které pivovar skoro dvacet chátral, je definitivně minulostí.

Zatím se v Břeclavi zaměří na dva druhy piva: desetistupňové světlé výčepní Delegát a dvanáctistupňový světlý ležák Kanec.

Pivovar s tradicí sahající do roku 1522 prošel v 90. letech neúspěšnou privatizací, kvůli které dlouhá léta chátral. V roce 1996 se u břeclavského zámku přestalo pivo úplně vařit, technologii a zařízení prodali.

Až na podzim 2012 začala areál opravovat nová společnost. Do zanedbaného brownfieldu investovala zatím 80 milionů korun.

"Doufám, že tímto celá nepovedená privatizace pivovaru skončila," poznamenal se sklenicí v ruce starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý.

Hořkost musí být příjemná, ne ulpívající

Sládci mají k dispozici nejmodernější technologie, nové břeclavské pivo však připravují klasickou staročeskou metodou ze záhlinického sladu, žateckého chmele a břeclavské vody. "Je to osvěžující pivo, dá se u něj jen tak posedět anebo jím zahnat žízeň při práci na zahradě," povyprávěl o Delegátovi zkušený sládek Václav Dítě.

Při přípravě nového piva si s mladším kolegou Karlem Vavrečkou udělali průzkum po restauracích a nakonec se soustředili především na hořkost piva. "Dáváme si záležet, aby hořkost byla příjemná, ne drsná, ulpívající," vysvětlil Dítě.

Dvanáctka Kanec oproti desítce Delegátovi déle kvasí i zraje. Připravují ji ze dvou druhů sladu zároveň - plzeňského a bavorského typu. Kanec je čistě přírodní, jako živé pivo vydrží přibližně 21 dní. Delegát se zatím bude vyrábět jen jako filtrovaný.

Nejdražší byla stáčecí linka a tanky

Zámecký pivovar Břeclav už stáčí pivo do štíhlých skleněných flašek, buclatých PET lahví i klasických pivních KEG sudů o třiceti a padesáti litrech.

Stáčecí linka a nerezové tanky byly to nejdražší, co museli noví pivovarníci do provozu pořídit. Zatím mají zajištěný odbyt v síti prodejen Enapo.

O dalším uplatnění v jiných obchodech a restauracích vedení pivovaru jedná. "Budeme se snažit navázat spolupráci například s místní Jednotou," poznamenal ředitel pivovaru Aleš Hofman.

Připustil, že obsluha provozu ještě vychytává poslední mouchy. "Tak do týdne, deseti dnů už bychom ale mohli jet na maximum," odhadl.

Pivovar včera spustil také nové internetové stránky a zahájil na nich prodej limitovaného startovacího balíčku. "Je v něm krigl, sklenice, speciální podtácky a polokošile," upřesnil člen správní rady pivovaru Jan Svoboda.

V pátek se nová piva představí přímo Břeclavanům. U pivovaru se od 14 hodin otevře venkovní posezení. V sobotu pak Kanec absolvuje první ostré nasazení. Na valtickém Dni pro rodinu bude oficiálním pivem.