Na Brněnské přehradě se o víkendu konala soutěž s názvem Chilližrout 2012....

Na Brněnské přehradě se o víkendu konala soutěž s názvem Chilližrout 2012. Utkali se v ní milovníci pálivých jídel. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

V Brně se o víkendu utkali milovníci extrémně pálivých jídel

  • 6
Soutěž s názvem Chilližrout 2012 se o víkendu konala u Brněnské přehrady. Přeborníci s plechovými jazyky a žaludky se snažili ustát co nejvíce vzorků extrémně pálivých omáček s výtažky těch nejostřejších papriček světa. A publikum se skvěle bavilo.

"Na lžičce soutěžícím přistávaly omáčky s pálivým kapsaicinem na kolečku klobásky, soustu krkovičky či cherry rajčátku. Začínalo se od dávek, které připomínaly známé hospodské tabasko," popsal jeden z organizátorů Richard Belžík.

Nakonec došly vzorky až k takovým extrémům, které i vášniví milovníci superpálivých čerstvě nasekaných jalapeňos a habaněros k snídani označovali jako smrtící.

"Sežralo mi to všechen kyslík, co jsem dýchal, a prožralo díru v žaludku. Nic pálivějšího jsem v životě nejedl," odfukoval po šestém kole pětatřicetiletý Marcel Trnka z Brna, který šel do soutěže z hecu a ustál ještě pálivost 600 tisíc takzvaných Scovilleho jednotek na stupnici pálivosti.

Vítěz klání - Jan Bruncko z Chramostů - přitom v 11. kole dokázal pozřít na lžičce chilli omáčku, která byla ještě desetkrát pálivější. "A to si ještě prožijí peklo, až papričky poputují střevy dál. Kapsaicin se totiž netráví, ten se pouze vylučuje," přisadil si jeden z diváků.