Kuřecí roláda se špenátem - menu restaurace Thalie v Brně

Kuřecí roláda se špenátem - menu restaurace Thalie v Brně | foto: Julie Kalodová, MF DNES

V brněnské Thalii vaří podle románu, jen zeleniny je málo

  • 2
RECENZE MENU - Už dlouho se mi nestalo, že bych stála v restauraci frontu na oběd. V Thalii v Brně na Rooseveltově ulici ano. Ale vůbec jsem neremcala a v zástupu ostatních vyhlížela volnou židli docela ochotně.

Polední meníčko za to krátké postávání stálo. Denní nabídka v plastovém stojánku je sice s drobnými překlepy, ale čte se jako barvitý román.

test menu

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu.

Dnes: restaurace Thalie,
Rooseveltova 14,
602 00 Brno
web - ZDE

Hodnocení: 80 %

Restaurace vaří dvě polední menu za cenu 65 Kč nebo 70 Kč.
Hosté dostávají polévku a hlavní jídlo. Ve stálé nabídce je pět dalších jídel.
Kuchaři se drží tradičních specialit české kuchyně a často připravují maso.

Například všední řízek je detailně vylíčen jako: smažené medailonky z kuřecích prsíček a vepřové panenky, v sýrové strouhance s bylinkami a slunečnicovými semínky, podávané s bavorským bramborovým salátem s majonézou.

Obalit a osmažit dvě různá masa a ještě je posázet vyloupanou slunečnicí byl neotřelý nápad, který běžnému "šniclu" přidal o jednu netradiční chuť i křupnutí navíc.

Obsluha při placení účet nedonesla a museli jsme o něj požádat. Je to však po čertech rychlá skupina číšníků a servírek, kteří běhají rozsáhlým sklepním prostorem a hbitě odbavují čekající masy strávníků. Jedna mladá slečna dokonce tak spěšně, že hlavní jídlo servírovala na náš stůl už při kouřící krémové polévce.

Ale zkušený kolega ji včas a s chápavým úsměvem zarazil a odexpedoval k vedlejšímu stolu. Mimochodem, stejný muž nosí keramické misky plné polévky po šesti nad sebou. Fronty jeho svaly na rukou zřejmě dobře vycvičily.

Hrstková polévka - menu restaurace Thálie v BrněHráškový krém - menu restaurace Thálie v Brně

Podruhé jsem pod obrazem múzy jedla skvěle upečenou kuřecí roládu, nacpanou listovým špenátem a doplněnou opečenými bramborami. Dobře upravené maso i znamenitě ochucená náplň! Jen obě polévky - hrášková i hrstková - se mi zdály až moc zahuštěné.

Kuřecí roláda se špenátem - menu restaurace Thálie v Brně

Sklepní prostor je rozsáhlý a rozdělený na menší uzavíratelné salonky. Tady to musí jásavým hromadným večírkům a firemním veselicím slušet. V nejvzdálenějším kumbálu jsou tak těžké mohutné dřevěné židle, že jsme s kolegyní pěknou dobu s dřevěným monstrem zápolily, než jsme se ke stolu vůbec byly schopny zasunout.

Řízek s bramborovým salátem - menu restaurace Thálie v Brně

V Thalii je pod vedením svižné obsluhy možné bleskurychle poobědvat. Kulinářské polední nabídce šéfují různé úpravy masa a na zeleninu se trochu zapomnělo. Ale jídla jsou pestrá a střídají se tradiční i neotřelé kombinace. A za sedmdesát korun? Nedivím se a s chutí vystojím frontu pod schody znovu. Už kvůli výtečné kuřecí roládě.