Možná budete mít dojem, že pozitivního je toho v téhle kavárně tak nějak moc. Budete číhat, kde se na vás vynoří nějaký ten neumytý záchod nebo usrknete zastaralou kávu. Myslím ale, že na to byste v brněnském Caffé del Saggio čekali marně.
Recenze kavárnyCaffé del Saggio Helceletova 2, Brno Kavárna je nekuřácká, otevřeno mají od 15 do 22 hodin. Jde o krásný podnik pro fanoušky kávy i kofeinové začátečníky. Téměř nekonečnou škálu chutí tu míchá velmi znalá a dobře proškolená obsluha. Vybíráme z jídelního lístku: Espresso 33 Kč Cappuccino 43 Kč Sladká palačinka 35 Kč Hodnocení: 90 % |
Vytvořit v jednadvacátém století kavárnu, která hosty zavádí do romantické představy o první republice, je nejotřepanější kavárenské klišé. Efektní divadýlko hosté většinou rychle odhalí. Jenže tady, mezi vilami v honosné Masarykově čtvrti, to poněkud naivní pojetí působí překvapivě autenticky.
U kávovaru stojí elegantní barista-slušňák Pavel Kosta, který jako by právě vystoupil z filmového plátna. Spolu s kolegyní tvoří pozorný pár a přepečlivě se starají o hosty, kteří si hoví ve starých židlích. Romantickou oázu v ruchu metropole modeluje i jazzová hudební kulisa. Noviny v ratanovém stojanu, tiffany lampy, soukromá zákoutí, kuřácký venkovní kout nebo co ještě by si mohl host vymyslet? Všechno tohle tady mají.
Dokonalý servis a moderně připravená káva
Když jsem seděla v čalouněném křesle, měla jsem pocit, že jedu ve stylovém veteránu, kterému však někdo namontoval motor z moderního sporťáku. Pohodlné sezení či pozornou obsluhu najdeme ve spoustě kaváren a často za cenu pohodlí promíjíme i špatně připravenou kávu. V Caffé del Saggio se snoubí dokonalý servis v retrokulisách s moderním přístupem k přípravě kávových nápojů.
Ti dva baristé za barem musí být do kávy blázni. Vlevo vedle baru je prosklená místnost s malou pražírnou. Když ji obsluhuje amatér, máte v hrnku naservírovanou divnou bžundu s kolísavou kvalitou. Když přeměnu ze zelených zrnek kávy v aromatickou dobrotu hlídá profík, pochutnáte si.
Výběr z mnoha druhů káv pro náročné
Já jsem ochutnala mohutnou a lahodnou hořkost kávy z Hondurasu i lehčí a svěžejší tón kávy Kenya - oboje jako dobře připravené espresso, které by obstálo i u náročných degustátorů. S pevnou pěnou, správným množstvím vody v malém, i když až příliš horkém šálku.
Pro hosty, kteří raději pijí delší kávu, tu připraví i takzvané lungo - espresso zalité horkou vodou. Jen se začtěte do nápojového lístku, nedá se mu nic vytknout. Ochutnávat z různých druhů se tu dá stejně, jak se chodí špulit ústa nad vínem do vinárny.
Kávu domů v pytlíku? Mají. Kávu s sebou? Připraví a podají. I cappuccino s krémovou konzistencí mléčné pěny a namalovaným lístkem na hladině bylo připraveno s profesionální pečlivostí.
Obsluha je nadšená a bude do vás hustit podrobné informace o druzích káv... To přežijete, chtějí se pochlubit. A právem!