Restaurace Špalíček na Zelném rynku v Brně | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

V cigaretovém dýmu ve Špalíčku ani dobrý guláš nechutná

  • 12
RECENZE MENU - Před dvěma lety jsem po dlouhém přemýšlení partu svých přátel z Německa poslala právě sem. Do restaurace Špalíček na Zelném trhu. Neměli čas opustit centrum města, nechtěli se ládovat pizzou a trvali na pokrmech "typisch tschechisch".

Do středu Brna se koncept pivo, kachna a dřevěné stoly hodí a turistům se to líbí. Tvoří podstatnou část klientely, i když musí být vybaveni naplněnou peněženkou.

Za půllitr jedenáctky Starobrno se na prosluněné venkovní zahrádce i uvnitř u výčepu platí 38 korun. Hlavní jídla na objednávku startují u ceny 149 korun a stoupají vzhůru.

recenze poledních menu

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka navštíví restauraci vždy nejméně dvakrát.

Dnes: Restaurace Špalíček
Zelný trh 12 602 00 Brno

Hodnocení: 60 %

Jídelníčku vládne tažený závin s jablky a rozinkami, vepřová pečeně se zelím, zvěřina a další stálice českých kuchařek.

Ani v poledne se nevymýšlí experimenty, ale vaří se vyzkoušená a prověřená jídla.

Meníčka se podávají od 11 hodin, konec cenově zvýhodněné nabídce je úderem třinácté hodiny.

Na papíře, vloženém v kancelářské fólii, se denně kolem poledne opakuje třináct pokrmů, převážně minutkových úprav masa - smažené kuřecí a vepřové plus hotovky s knedlíkem za jednotnou cenu 79 korun i s polévkou a dezertem.

Ochutnali jsme z obou táborů po jednom - malý kuřecí řízek by zřejmě hladovému chlapovi nestačil.

Menu ve Špalíčku - kuřecí řízek se salátem

Ani porce drůbežích prsou nebyla velká. Ale obojí bylo připraveno čerstvě a měsíček citronu k dochucení trojobalu řízku slušel. Kopeček majonézového bramborového salátu už měl ale delší nepěknou minulost za sebou. Vypadal, chutnal a voněl tak, že už v kuchyni nějakou dobu postával.

Segenín vaří poctivě

Segedínský guláš bych ale ze seznamu meníček vybrala i příště. Zadělávané zelí s knedlíky zabralo velký keramický talíř, a i když se porce masa scvrkla na tři menší kousky, chutnal domácky a poctivě.

Menu ve Špalíčku - segedínský guláš

Nadobro zklamala chuť polévky. Vývar si představuji jako hutný výluh z masa a ne dochucovadlem navoněnou teplou vodu. Škoda. Naivně doufám, že maso a kosti ve velkém hrnci bublají na plotně každé lepší hospody a vývar z nich slouží i jako báze k dalšímu vaření.

Obsluha je rychlá a dost obdivuji zejména dámskou sekci. Velké, těžké keramické talíře nosí s takovým temperamentem, že je radost se na ně dívat. Ostatně obsluha se v tomto podniku tak často nemění a základ týmu tvoří stálá parta.

Cena piva je vysoká, ale necelých osmdesát korun za jedno menu považuji za slušnou cenu pro hosty se stravenkou, i když polévka a salát dobrý dojem zhatily.

Nepříjemné je i to, že kuřáci s cigaretou u turka ve skle smrdí pod nos obědvajícím v hlavním prostoru restaurace. V době oběda! Kuřáky by měli vyhodit ven, odrazují totiž od další návštěvy.