Sklepní ulička v centru Kobylí

Sklepní ulička v centru Kobylí | foto: Jan Doubravnický, iDNES.cz

V Kobylí nechají ochutnat „šumajstr“

  • 0
Fazula na máčku, bramborové tašky, kysaní hanáci, šumajstr či čučková polévka s trhankama. Takové speciality z kuchyní babiček ochutnají návštěvníci Festivalu otevřených sklepů Modré hory o nadcházejícím víkendu. V sobotu je pro ně připraví kuchařky z Kobylí.

"Pořadatelé nás požádali o doprovodný program. A kromě otevřeného muzea chtěli ještě něco navíc. Napadla nás ochutnávka jídel, která se už v některých domácnostech nevaří vůbec nebo aspoň ne tak často. A to je určitě škoda," přiblížila nápad Blanka Vaněčková, vedoucí obecního muzea a členka Klubu přátel historie, který neobvyklé speciality připraví.

Například šumajstr je osolená a opepřená směs krup či rýže s fazolemi a se škvarky. V Kobylí se dělá ještě na jeden způsob - s bramborami.

"Brambory se uvaří hodně doměkka, aby se rozpadaly. Smíchají se s fazolemi, posolí se, opepří a polijí škvarky. Jako příloha se ke každému šumajstru podává kyselá okurka," popsala pokrm Vaněčková.

Hanáci jsou buchty z kynutého, po kobylsku kysaného těsta, které se nalije na plech, potře se ořechy a přeloží. Peče se vcelku a krájí se až po vytažení z trouby.

Dalším sladkým pokrmem jsou překládané tašky z bramborového těsta plněné mákem s cukrem, které se opět krájejí až po upečení. Tradičním jídlem bývala také čučková, tedy čočková polévka s trhanky čili malými nočky.

Netradiční dobroty, které se dříve v Kobylí běžně vařily, se budou podávat v sobotu 21. března od deseti hodin do čtyř hodin odpoledne. Protože kuchařky počítají s velkým zájmem, mají pro jistotu záložní plán.

"Kdyby se všechno snědlo hodně rychle, budeme situaci zachraňovat chlebem se sádlem a s cibulí nebo se škvarkovou pomazánkou," ujistila Blanka Vaněčková, že hosté hlady neumřou.


Témata: Cukr