Restauraci Makkabi, jejíž název je odvozen z biblického jména a připomíná místní židovský sportovní spolek, najdete přímo v boskovickém ghettu.
Recenze restauracíDNES: restaurace Makkabi Hodnocen: 70 % Z jídelního lístku: Telecí se žampiony, bílým vínem a smetanou 115 Kč |
Interiér je vyzdobený černobílými fotografiemi židovských čtvrtí Boskovic, Třebíče a dalších měst, hodí se tam i prastaré plakáty a originální veteš.
Charizmatu restaurace ale škodí reklamní ubrusy, a hlavně zvuková kulisa v podobě Rádia Haná.
Kdyby místo Lady Gaga hrála z reproduktorů Hana Hegerová nebo, ještě lépe, původní židovský klezmer, pozvedlo by to Makkabi o třídu výš.
Klasiky od Čech až po Halič
Pokud se těšíte na všechny poklady kosmopolitně pestré židovské kuchyně, máte smůlu. Lístek neukrývá bagely, sendviče s hovězím masem ani řadu dalších známých jídel.
To ale není chyba, protože se kuchyně zbytečně nerozlétává do celého světa a nabízí středoevropské klasiky, zpestřené trochou židovských tradic.
Jedinou podávanou polévkou byla v pátek odpoledne bramboračka za dvacet korun, správně hustá a provoněná bylinkami.
Chléb s tvarůžky a zeleninou (39 korun) měl říz, jen nerozumím módě nazývat obyčejné dobré věci podivnými názvy. V tomhle případě se pivnicová klasika v lístku schovávala pod uměleckým jménem "Pochoutka litovelského sládka na prkně".
Haličský pstruh za 127 korun (i s doplatkem za váhu) byl šťavnatý, osmažený bez přehnaného dochucování na troše oleje, doprovozený hromádkou čerstvého křenu. Opékané brambory byly mastné tak akorát.
Hora dobře naklepaného, šťavnatého hovězího masa nazvaná "židovský řízek" (110 korun) si zaslouží označení "poctivý šnicl". Dietologa nepotěší, že byla zalitá tatarkou, na tuhle skutečnost ale včas upozorňuje jídelní lístek.
Roštěnka byla jemně provoněná česnekem, který ale pořád dával vyniknout chuti masa. Zklamáním však byly vařené brambory. Každý kousek byl udělaný trochu jinak a všechny spojovala nakyslá chuť.
Nejslabším ochutnaným jídlem byl okurkový salát. Za dvaatřicet korun nám na stole přistála miska s mdlou nastrouhanou okurkou a nálevem, který skoro postrádal chuť.
Tu jsme si spravili poctivými "staročeskými palačinkami" s mákem a povidly (61 korun). Porce by obstála i jako hlavní jídlo. Dezert byl tak vydatný, že byste po něm v rituální lázni mikvi, nacházející se o pár domů dál, šli okamžitě ke dnu.
Zmrzlinové palačince (poloviční porce za 41 korun) uškodila na kráse průmyslová šlehačka a na chuti trochu zbytečná marmeláda.
Provozovatel si zaslouží zvláštní pochvalu za respekt k historii místa, kde podniká, i za protežování surovin a výrobků z okolí, počínaje černohorským pivem a konče tvarůžky z Olomouce. Další velké plus má podnik za milou a rychlou servírku.
Makkabi je restaurace, jejíž atmosféra skvěle ladí s prostředím malebného ghetta a jejíž personál se opravdu snaží, abyste odešli spokojení. Nejspíš jim pak prominete nudný salát a rozhlasové reklamy místo etnické hudby.
Pokud dostanete poblíž Boskovic chuť na klasická jídla z různých koutů Rakouska-Uherska, Makkabi vyzkoušejte.