Sběr ledového vína v 5:00 na vinohradu rodinného vinařství Baloun. (31. leden...

Sběr ledového vína v 5:00 na vinohradu rodinného vinařství Baloun. (31. leden 2012) | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

V pět ráno v minus třinácti sebrali vinaři u Velkých Pavlovic ledové víno

  • 12
Až na poslední leden čekali vinaři z Velkých Pavlovic na jižní Moravě se sběrem ledového vína. V pět hodin ráno bylo ve vinohradu mínus 13 stupňů Celsia. Sbíralo se za tmy, aby slunce zmrzlé hrozny neohřálo.

Vinaři potřebovali, aby rtuť teploměru spadla alespoň dva dny po sobě na mínus 7 stupňů Celsia.

"Tak jsme se konečně dočkali. Hrozny na letošní ledové víno jsou opravdu vymodlené, ale o to kvalitnější, krásné a bez hnilob a hlavně s velmi vysokou cukernatostí - okolo 42," radoval se ještě za tmy nad sedmdesáti metráky zmrzlých hroznů Cabernetu Moravie a Zweigeltrebe zaměstnanec vinařství Radomila Balouna ve Velkých Pavlovicích Dušan Florián.

Sběr ledového vína

Sběr se konal před rozedněním. "Musíme stříhat rychle, jak vyleze sluníčko, je to špatné, ojíněné hrozny začnou rychle roztávat," vysvětlovali zaměstnanci vinařství.

Sběr ledového vína na konci ledna je podle vinařů naprostá rarita. U Balouna prý nepamatují, že by je v posledních deseti letech sklízeli jindy než mezi 13. a 17. prosincem.

Na to letošní Balounovo ledové víno ve dvou a půl decových lahvinkách po zhruba třech stech korunách se lidé mohou těšit až na konci roku.

Bude ho minimálně 1 500 litrů. "Bude ale vynikající a hodně sladké se silnou ovocnou chutí," věští vinaři od Balouna.