Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V pivnici Panoptikum v Brně zkoušejí vařit moderně a svěže

  11:34aktualizováno  11:34
RECENZE MENU - Pivo my Češi rádi. Pivnic s lákavou nabídkou speciálů je v centru Brna dost. Pivo je tahoun a rozjásané tlupy poutá a vábí. Hermelín s česnekem a steaky však hosté v době poledne nevyhledávají. Dá se i v malé pivnici vařit rychlý oběd za stravenku? V Panoptiku se o to uspokojivě snaží.

Restaurace Panoptikum v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Otevření Beer restaurantu Panoptikum v Jakubské ulici je v sevření dravé a zavedené konkurence sebevědomý počin. Jídelníček sestavovali lidé, kteří dobře vědí, kdo je jejich zákazník a co k jídlu a pití očekává.

test menu

MF DNES hodnotí každý týden restauraci, kde vaří polední menu.

Dnes: Beer restaurant Panoptikum, Jakubská 9, 602 00 Brno www.restaurace-panoptikum.cz

Hodnocení: 65 %

Polední menu
V ceně 79 korun je polévka a hlavní jídlo. Prim tvoří kuřecí a krůtí minutky. V nabídce se občas objeví i rajská omáčka nebo knedlíky se zelím. Denně se připravuje salát a drůbeží speciality za necelou stokorunu.

Vybíráme z jídelního lístku
Domácí paštika s brusinkovou omáčkou a toasty 75 korun. Steak z hovězí roštěné s omáčkou Dijonnaise 209 korun.

Útočí se obzvlášť na chuťové buňky rozvášněné pivem - nakládaný sýr, utopenci, domácí paštika. Klobásky se vyjímají vedle česnečky a cibulačky, kulinářskou sestavu uzavírají steaky, uzené koleno, grilovaná žebra a saláty. Nikoli megalomanský seznam hotovek, ale minutkové úpravy masa.

Přišli jsme sem opakovaně vyzkoušet, jakými jídly se kuchař pyšní.

V poledne se podávají pouze jídla z polední nabídky. Blaženě mlaskat mohou fanoušci dietního bílého masa a salátů. Oboje je denně v nabídce.

Porce salátu s parmskou šunkou a malými rajčátky za necelou stokorunu mě zaujala jako první. Čerstvé a svěží zelené listy byly jemně ochucené kyselejší zálivkou a krásně chroupaly. Zelenina s rozverně červenými rajčátky byla výtečná, šunka vláčná a lákavě talíř dozdobila.

Trochu divně ale vypadá vedle šťavnaté zeleniny sušené bejlí, kterým se tu zdobí talíře.

Dehydrované byliny se opakovaly i v jiných jídlech. Třeba na kuřecím prsu se šťouchanými brambory.

Brněnská restaurace Panoptikum - kuřecí stek a šťouchané brambory

Ten kus drůbežího je trochu suchý, ať jej kuchař griluje nebo usmaží, s tím se příliš kouzel natropit nedá. Byl ale propečený dobře a kopečky pošťouchaných brambor s cibulkou utvořily s masem ideální tandem. Sousta měl oživit zelný salát, v misce ale usínaly utahané a ospalé košťály.

Další návštěvu jsem uskutečnila na Velký pátek před Velikonocemi. Věřím, že to byl záměr - na lístku bylo nemasité jídlo.

K vařeným bramborám (zase s posypem) byl přiložen osmažený zeleninový špíz. Smažil se asi krátce a při vysoké teplotě, nebyl vůbec nacucaný tukem. Pod zlatavým trojobalem se ukrývaly na skus upravené plátky mladé cukety a křupavé žampiony.

Brněnská restaurace Panoptikum - krůtí rolka s rýží

Pochvalu si zaslouží kuchař za servírování pikantní omáčky. "Kaluž" na okraji talíře je zvěrstvo, na to máme s kuchařem stejný názor. V pátek si ochucená tatarka hověla u macatého špízu v mističce.

Hlubší chuťový zážitek nezanechaly polední polévky. Jako by postrádaly šmrnc a status "domácí". V kapustové plavala rozvařená kapusta a zeleninová byla "jen" odvar s rýží. Umělé dochucovadlo na stole dojem nezachrání, polévky by si zasloužily více autentické chuti!

Hosté jsou zde skvěle rozesazeni

Upřímně obdivuji tvůrce a designéra interiéru. Skvěle se mu podařilo naskládat všechny štamgasty do místností ve tvaru úzké nudle. Sedí se na vysokých barových židličkách nebo se postává u miniaturních stolů podél stěn.

Místo se našlo i pro zavěšení originálních skleniček na šampaňské a doutníky nadupaný humidor. Vejde se sem pohodlně dvojice na kus řeči a k jednomu stolu i parta asi šesti kamarádů.

Pánská obsluha se tou dlouhou nudlí proplétá rychle, dlouho se u stolu se zákazníky nevybavuje. Číšník obědový frmol korunuje příjemným zakončením. "Hezký slunečný den," volá pravidelně při odchodu.

V Panoptiku si nehrají na žádnou velkou kuchyni, v poledne bojují statečně v konkurenci gulášů a svíčkových se svými sherry rajčátky a plátky parmské šunky.

Polední nabídka je svěží a plná zeleniny a sestava jídelníčku má hlavu a patu. Panoptikum je pivnice, která se pokouší dělat to všechno trochu jinak, v soudobém a moderním pojetí. Snad se podaří dotáhnout i malé detaily na talíři.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Šárka Divácká otevírá v Brně prodejnu s cukrovinkami. Svými výrobky dokazuje,...
Uniformu vyměnila za zástěru. Teď otevírá v Brně prodejnu cukrovinek

Šárka Divácká se před několika lety rozhodla vyměnit uniformu za cukrářskou zástěru. Když ji při studiu na Univerzitě obrany oslovili z vyhlášené brněnské...  celý článek

Střet osobního auta a vlaku na Znojemsku má tragické následky. Na místě zemřeli...
Dva dospělí zemřeli po střetu auta s vlakem, dívka bojuje o život

Tragická nehoda zastavila odpoledne provoz na trati v obci Olbramkostel na Znojemsku. Dva dospělí pasažéři z osobního auta, které vjelo před vlak, zemřeli na...  celý článek

Hvězda hasičských závodů v Los Angeles Petr Moleš. Muž sloužící ve Vyškově se z...
Do Los Angeles jel bez ambicí, vrátil se jako nejlepší hasič světa

Se třemi zlaty a titulem absolutního vítěze soutěže Ultimate Firefighter, tedy jako nejlepší hasič světa, se vrátil Petr Moleš ze Světových policejních a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.