Restaurace Pontos

Restaurace Pontos | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V Pontosu je chuť Řecka schovaná v nenápadném obalu

  • 6
Řecká komunita v Brně je už padesát let českým unikátem. Velká škoda, že se tu i přesto špatně hledají restaurace vonící olivovým olejem, rybami a tymiánem.

Tavernu Pontos bych neobjevil, nebýt mého kolegy. Restaurace se krčí v malé podivně hranaté stavbě u výstaviště a zvenku by šla zaměnit s některou z kulinářských "holíren", které v okolí vydělávají na návštěvnících veletrhů. Dát na první dojem by ale v tomto případě byla řecká tragédie.

Bíle prostřené stoly, třpytící se skleničky, tiše reprodukovaná řecká hudba – atmosféru přímořské taverny navozuje interiér úspěšně, vzpomínka na lokalitu mezi velodromem a benzinkou odplouvá jako člun v Egejském moři.

Chléb byl čerstvý, ale jídlo vlažné

Za dvacetikorunový couvert tu na stole nečekají kečupy, ale ošatka čerstvého chleba s křupavou kůrkou a karafa olivového oleje. Bravo.

Fazolová polévka zavoněla už chvíli po objednávce, servírovaná na obrovském talíři. Neurazila, jen mohla být teplejší. Takto by osvěžila v horký letní den, ale teď bylo venku pod nulou.

Čerstvý chléb. Takhle se vydělává na couvertu, ne kečupem! Fazolová polévka. Byla plná chutných velkých fazolí, jen mohla být teplejší.

Teprve předkrmy skutečně naladily na další zážitky: kostka sýru feta grilovaná v alobalu s olejem a oreganem musela vonět i o několik stolů dál. Na tzatziky se nešetřilo jogurtem, suroviny byly čerstvé a jazyky se po kulinářských startérech za 55 a 50 korun už nemohly dočkat hlavních jídel.

U "kokinista", dušeného hovězího s rajčatovou omáčkou za 125 korun, musím opakovat jedinou výtku ke kuchyni Pontosu: jídlo mohlo být teplejší anebo rovnou servírované na horkém talíři.

S chutí jsem byl spokojený, omáčka byla hutná a měla texturu hrubě nasekaných rajčat. Kuchaři neujela ruka s kořením, výborně propečené maso doprovázely jen výrazné zeleninové chutě, kterým dominoval česnek.

Musaka. Nebyl důvod ji

Dojem z chutné musaky, zapečeného pokrmu z mletého masa, brambor, zeleniny a bešamelu, se v kuchyni snažili zvýšit malou zeleninovou oblohou. Úhledně naporcovanému jídlu za 115 korun by to ale víc slušelo samotnému než s jedním pokrájeným rajčetem.

Kuchař si vyhraje i s dezertem

Nadpozemský byl dezert, jogurt s ořechy a medem. Kvalitní řecký jogurt a najemno nasekané ořechy byly zality směsí světlého a tmavého medu. Sladkost vypadala i chutnala fantasticky. Nepamatuju si, že by se někdy někde jinde kuchař takhle piplal s jídlem, které stojí 40 korun.

Jogurt s medem a ořechy. Bylo na něm poznat, že kuchaře baví těšit strávníky.

Obsluha, co splní každé přání

Mladý číšník by obstál i v restauraci s dvojnásobnými cenami. Hosty nenechával čekat, ať už to byla objednávka, pití anebo výměna popelníku po každé vykouřené cigaretě. Když jsem poprosil o sklenici vody z vodovodu, zeptal se jen, jak studená má být. Na odpověď "co nejvíc" zareagoval sklenkou vody s ledem.

Restauraci by slušelo důsledné oddělení kuřáckého a nekuřáckého prostoru. Přestože tu dobře funguje ventilace, nekuřáky by pak nemusel znervózňovat ani pohled na stoupající dým a kuřáci by si naopak mohli k řecké kávě vychutnat cigaretu bez pocitu, že někoho ruší. To je ale jediná závažná výtka k celé návštěvě.

Feta s oreganem. Řecká klasika za 55 Kč.

Pontos patří k nemnoha brněnským restauracím, kam si můžete zajít na kvalitní středomořskou kuchyni prodávanou za běžné ceny katových šlehů a kuřecích prsou s broskví. Důsledně se drží konceptu, v menu najdete jen řeckou kuchyni.

K pravé atmosféře taverny přispívaly jižanské jazyky létající od okolních stolů. Kdyby byl brněnský Řek Apostolek z Kunderovy slavné povídky Já, truchlivý bůh skutečný, seděl by tu u okna, uždiboval čerstvý chleba a vzpomínal na Olymp.

recenze restaurací

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu z jihomoravských restaurací.

Dnes: Taverna Pontos
Křížkovského 416/22, Brno-Pisárky

Hodnocení: 85%

Z jídelního lístku:

Fasolia gigantes (velké fazole v pikantní omáčce), 55 Kč
Gyros z vepřového masa, 125 Kč
Pražma královská na rožni, 300 Kč
Biftek z hovězího mletého masa plněný sýrem, 125 Kč

Jak chutnalo vám?

Jak jste byli spokojeni s kvalitou restaurace vy? Své zážitky a připomínky můžete psát autorovi na adresu recenzerestauraci@mfdnes.cz