Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Samovaru ochutnáte Rusko ze všech stran

  11:31aktualizováno  11:31
Na Kolišti v Brně otevřeli začátkem prosince novou ruskou restauraci s názvem Samovar. Chodí tam dokonce i rodilí Rusové, národní kuchyni tam tedy umí. Zapečené pelmeně i boršč mají perfektní, jen je potřeba zavřít oči nad zeleninovou oblohou a přežít bramborovou kaši.

Restaurace Samovar na ulici Koliště v Brně nabízí zájemcům nefalšovanou ruskou kuchyni. | foto: Libor GaliaMF DNES

Mapu národních kuchyní v Brně několik málo týdnů prohřívá Samovar. Je sympatické, že geografický, ale i gastronomický gigant jménem Rusko už v Brně není gurmánsky neviditelný.

Restaurace Samovar

Koliště 5, Brno, 602 00
Stránka na Facebooku.

Hodnocení: 70%

Restaurace je nekuřácká a bezbariérová.

Vybíráme z jídelního lístku:
Soljanka hustá kořeněná polévka 50 Kč
Pelmeně plněné taštičky 50-65 Kč
Vepřový šašlik s rajčaty 120 Kč

A v záplavě módních kuchyní východních či orientálních tento obr působí téměř jako nenápadná stydlivka. Nový brněnský Samovar je příkladem podniku, který má co nabídnout. Jenom ještě stoprocentně neví, jak to prodat.

Vevnitř čeká překvapení

Na rudo nabarvený krámek, jehož krvavá barva už naštěstí nemá pro našince ideologickou pachuť, zabírá na brněnském Kolišti vcelku kuriózní místo pro restauraci.

Stoupáte-li po rušné dopravní tepně zespoda, minete tři pohřební služby. Funebrální pocity ale máte také, jdete-li k Samovaru dolů od Lidické ulice. Postará se o to výfukovými plyny promořená rušná třída.

Nevábnou atmosféru venku ignorujte a směle vstupte. Čeká zde vcelku příjemné překvapení.

V misce se skrývá lahodná ruská polévka boršč.

V misce se skrývá lahodná ruská polévka boršč.

Obsluha mluví češtinou s hezkým ruským přízvukem a je milá. Ať už jde o prodavačku v obchůdku, který je součástí restaurace, nebo o číšníka na place.

Přítomní Rusové potvrzují, že tam vařit umí

A nenechte se také znervóznit ruštinou plynoucí od ostatních stolků. Co jiného je potvrzením toho, že tady opravdu kvalitně vaří, než když sem cestu najdou Rusové.

Skromné vybavení a výzdoba interiéru naznačuje, že v této menší prostoře se teprve začíná.

V restauraci Samovar je jídlo poctivé a příjemně kořeněné - od boršče až po masové pelmeně.

Do proutěného pletiva zanořený bar, na stěně ruská výšivka, ve výkladu matrjošky, barevné lžíce a děda Mráz, vevnitř plůtek z proutí a na stěně žertovná mapa Matičky Rusi.

Samovar není restaurací v pravém slova smyslu. Má spíše charakter jídelny. Najíst se a zmizet. Tady se nesedí u svíčky, prosté dřevěné stolky a židle dávají prostoru opravdu více rozměr bistra nebo rychlé občerstvovny.

Pelmeně pro první setkání s ruskou kuchyní jako stvořené

Obsluha nevázne a rychle vám na stole přistane boršč či soljanka. Tradiční ruské polévky jsou na výbornou. Neucítíte pachuť glutamátu ani sušené ingredience promořené solí. Zvláště boršč je opravdu vynikající: hustá konzistence, hodně zeleniny, masa a ta nádherná barva, jakou umí jen červená řepa.

Zapečené pelmeně s krůtím masem přinesou v kameninové misce.

Zapečené pelmeně s krůtím masem přinesou v kameninové misce.

A pak se to stane! Přinesou vám v kameninové misce zapečené pelmeně s krůtím masem. Tyto plněné taštičky a ruské národní jídlo jsou důvodem, proč by byla chyba Samovar minout. Můžete mít masovou i ovocnou verzi.

Čerstvá i sterilovaná okurka vedle sebe je komická

U těchto pelmeňů pochopíte carsky gurmánské spojení tenkého těsta naducaného jemně kořeněnou náplní, zalitého hustou kysanou smetanou a posypaného čerstvou petrželkou. Pelmeně jsou komoditou, na kterou lze přitáhnout všechny, kdo ruskou kuchyni a její kouzlo neznají a hledají.

Vepřový šašlik s rajčaty sází na chuť rychle grilovaného a dobře marinovaného masa.

Vepřový šašlik s rajčaty sází na chuť rychle grilovaného a dobře marinovaného masa.

Vepřový šašlik s rajčaty na dlouhé jehle sází na chuť rychle grilovaného a dobře marinovaného masa. Ale vodová bramborová kaše sráží body stejně jako svérázná zeleninová obloha. Vedle sebe tady komicky trůní čerstvá i sterilovaná okurka. Ale v jídelnách se na prezentaci krmě nedá tolik jako v zavedených lokálech. A jídlo je tady dobré.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Společnost SAKO se stará o komunální odpad v Brně. Ročně spálí 248 tisíc tun...
Vědci vymysleli program pro největší spalovnu v Česku, vyrobí víc elektřiny

Když už musí odpadky do spalovny, ať na své poslední cestě poslouží co nejvíc a přesně. Brněnští vědci se tímto heslem řídili, když pro největší tuzemskou...  celý článek

Doprava na průtahu Břeclaví
Nemají semafory ani obchvat, zato další rozkopanou silnici

Už na jaře byla v plánu rozsáhlá oprava všech semaforů v Břeclavi. Výměna světel měla lépe zprůjezdnit průtah městem, který je několikrát denně ucpaný. Místo...  celý článek

Bývalý brněnský radní za ANO Tomáš Kratochvíl stanul před soudem kvůli...
Zastupitel Brna Kratochvíl dostal podmínku za podvody, hrozilo mu až 8 let

Zastupitel Brna Tomáš Kratochvíl (zvolen za ANO) dostal u Městského soudu v Brně podmínku za krácení daně u své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba politika...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.