Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Sitaře mají nejlevnější Indii v Brně

  11:00aktualizováno  11:00
V indickém bistru Sitara v královopolském Tescu jsem se přesvědčil, že zajít na oběd či skromnou večeři do supermarketu nemusí znamenat snížení nároků na kvalitu jídla. Jen musíte u stolků mezi fast foody zapomenout na soukromí - a jemné zvuky sitary.

Indická restaurace Sitara. | foto: Michal Kašpárek

Ceny hlavních chodů, které v bistru začínají na 60 korunách, ve mě vzbudily dávku nedůvěry - za byriani nebo vindaloo s masem zaplatíte v Brně dvoj- až trojnásobek.

Na prvním dojmu nepřidá ani to, že se tu kromě indické kuchyně připravuje i gyros a všelijaké příruční cholesterolové bomby, které znáte z okolí hlavního nádraží.

Trochu optimismu ale poskytne pohled do kuchyně, kde se lopotí dva mladí kluci ze střední Asie, za pultem se střídá jejich starší krajan s dívkou z východní Evropy.

Kuřecí vindaloo. Není tak pekelně ostré, jak je obvyklé, netrénovaný jazyk ale pořád může překvapit.

Přesně tolik chilli, kolik si řeknete

Jednoznačně nejlepším zážitkem bylo kuřecí vindaloo: tak dobré jídlo za 59 korun jsem v Brně

Recenze restaurací

Indická kuchyně Sitara
Nákupní centrum Královo pole
Cimburkova 4, Brno
Hodnocení MF DNES:

60 %

Z jídelního lístku:
Kuřecí patia, 65 Kč
Kuřecí tikka, 69 Kč
Kuře tandoori, 69 Kč
Pikantní fazole, 49 Kč
Veg thali, 89 Kč

dlouho nejedl. Maso bylo křehké a chuť velmi pikantní omáčky odpovídala zmíněným několikanásobně dražším restauracím. Zamrzela jen její konzistence. Pro indickou kuchyni je důležitá textura jídla, a nemusíte je hned dlabat rukama, abyste si jí užili.

Na jídlech jako vindaloo mě nejvíc baví to, jak každé sousto chutná díky velkým kouskům zeleniny, chilli a zázvoru trochu jinak. V Sitaře byla ale omáčka hladká, uzpůsobená rychlému provozu, kdy se kuchař nestačí mazlit s každým kusem suroviny zvlášť, a nejspíš tak i provozovatel vychází vstříc české chuti.

Servírování je stylové

S tím souvisí to, že ačkoliv byla omáčka i maso pikantní, nedá se jejich ostrost srovnat s tím, co zažijete v kamenných restauracích, nemluvě o Asii samotné. Pozor: navzdory všem fastfoodovým zvyklostem vám tu kuchaři udělají jídlo podle vašeho přání - u většiny pokrmů si můžete říct, jak moc je chcete ostré.

Placky z pece. Chutná příloha.

Pečené placky nebyly ani suché, ani přemaštěné a česneková verze (za 25 korun, normální stojí 20) byla jen jemně provoněná, takže se se s vámi odér nepotáhne zbytek dne.

Další palec nahoru míří do rozpálené malé kuchyně za non veg thali, kombinaci tří malých masitých jídel podle vašeho výběru, banánovo-jogurtové omáčky a rýže, která stojí na 99 korun. Vše dostanete na stylovém kovovém tácu.

Non veg thali. Mix tří omáček podle vlastního výběru je skvělý způsob, jak vyzkoušet, zdali vám indické chutě sednou.

Pokud jste nikdy neochutnali indickou kuchyni, na jižní Moravě je to možná nejlepší způsob, jak si s ní potykat. Pro vegetariány Sitara nabízí i bezmasou alternativu, která je 10 korun levnější.

Kari rozmražený hrášek nezamaskuje

Nejdražší nabízené jídlo, jehněčí madras za 109 korun, není docela hrdou vlajkovou lodí - omáčka je sice jemná a maso křehké, kdybych si ale měl bez ohledu na cenu vybrat, pořád dám přednost chuťově výraznějšímu (a tím nemyslím jen pálivějšímu) kuřecímu vindaloo. Největším zklamáním bylo kuřecí byriani.

Od obyčejného rizota ze "závodky" ho odlišovala kvalitní rýže a šetrná dávka kari, zůstala bohužel rozmrazená zelenina. Rád bych si k 62 korunám připlatil za to, aby chuť rýže a masa neničil gumový hrášek a mrkev.

Jehněčí madras. I když bylo dvakrát dražší než kuřecí vindaloo, obě jídla byla srovnatelně chutná. Kuřecí byriani. Chutnou rýži bohužel doplnila rozmražená zelenina, a to v sezoně, kdy je čerstvého hrášku dost.

Na Sitaře mě taky mrzela omezená nabídka - vybrat si můžete sice z více než tuctu hlavních jídel, chybí tu ale polévky či jogurtové nápoje, které výborně osvěží jazyk i jícen po porci pálivé omáčky. Jako nikoliv sladkou, ale pořádně pálivou tečku jsem tedy vyzkoušel kelímek pikantní zeleniny ačar - musím ocenit výraznou chuť a cenu nižší než u čtvrthodinového lístku na tramvaj (15 korun).

Dobré seznámení s indickou kuchyní

Pokud máte předsudky vůči fast foodům, zahoďte je - i uprostřed nákupního centra si můžete dopřát jídlo, které chutná líp než v mnoha kamenných restauracích.

Zároveň je Sitara pravděpodobně nejlevnějším způsobem, jak na jižní Moravě vyzkoušet indickou kuchyni. Jen si dejte pozor, tyhle chutě jsou návykové.

Ačar. Velmi pikantní zeleninovou směs můžete vyzkoušet za pouhých 15 korun. 

Perfektní místo pro první potykání si s indickou kuchyní. Nováčka v tomto sportu vyžadujícím trénink potěší, že jsou recepty méně ostré, než je obvyklé. Nečekejte zázraky, ale standardní úroveň fastfoodů v obchoďácích překonává Sitara o několik tříd. Vyzkoušejte kuřecí vindaloo nebo méně ostrý mix non veg thali, vyhněte se rizotu.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Dodge ujíždějící na Vyškovsku policistům skončil zaklíněn na polní cestě.
Sporťák ujížděl policistům dvoustovkou, nakonec uvázl na polní cestě

O víc než sto kilometrů v hodině překročil rychlostní limit řidič sportovního vozu značky Dodge, který na Vyškovsku ujížděl policistům. Honička skončila až na...  celý článek

Handicapovaný slovenský student František Milan vyrazí díky stipendiu od...
U úřadů narazil. K cestě do Číny pomohla nemocnému studentovi univerzita

Získal možnost vyjet na prestižní pobyt do Číny. Na vysněnou cestu se však handicapovaný Slovák František Milan málem nevydal, protože mu slovenské úřady...  celý článek

V holasické lokalitě Čtvrtě má stát celkem 64 patrových domů s obytnou plochou...
Z majitelů nových domků jsou rukojmí. Stavba kvůli hádce firem stojí

Původně bezproblémová stavba 64 rodinných domků v Holasicích na Brněnsku se zadrhla. Rozhádaní developeři jdou k soudu, lidé trpí obavami, aby neskončili jako...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
MANAŽER TÝMU - NÁKUP - MODULY STROJŮ

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 70 000 - 85 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.