Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V zastrčeném Pegasu mají pivo orosené a pečená žebra šťavnatá

  11:21aktualizováno  11:21
Brněnská pivnice Pegas Jiráskova je perfektní místo pro partu přátel, kteří umí ocenit dobré pivo a klasickou českou kuchyni. Příznivce diet tu ale nepotěší. Posezení v poctivé pivnici u pečených žeber a ležáku nebo "šestnáctky pro otrlé" na klidné zahrádce kousek od centra zjara určitě nezklame.

Nenápadný Pegas v Jiráskově ulici v Brně zvenku nijak nezaujme. Minout ho by ale byla škoda. | foto: Tomáš KufaMF DNES

Na rozdíl od svého známějšího dvojčete, které najdete v centru, je Pegas na Jiráskově trochu zapadlý a snadno byste ho mohli přehlédnout. To by byla zásadní chyba.

Pegas Jiráskova

Jiráskova 244/44, 602 00 Brno

www.pegas-jiraskova.cz

Hodnocení: 80 %

Restaurace má stavebně oddělenou kuřáckou část, není bezbariérová.

Vybíráme z jídelního lístku

Masová směs s tvarůžky 169 Kč

Domácí halušky z bramborového těsta s kysaným zelím a anglickou slaninou 99 Kč

Členitý prostor pivnice potěší kuřáky i nekuřáky. Večer si nezapomeňte stůl rezervovat, nemuseli byste totiž najít místo k sezení. V lokále je čisto a i v kuřácké části překvapivě vzdušno. V létě restaurace láká na krytou zahrádku ve dvoře. Celkově prostoru dominuje dřevo, které navozuje útulný a domácký dojem.

Staral se o nás velmi příjemný číšník - "pan Veselá kopa", který se po mém bloudění stručným lístkem neváhal zeptat, zda mi v nabídce něco chybí a co bych si představoval. Já si představoval moučníky, které, jak mi bylo s úsměvem naznačeno, byly napsané na druhé straně a první problém byl tedy v mžiku vyřešen. Lístek je stručný a přehledný. A hlavně nabídka výborně ladí s místním pivem.

Po překonání mých chaotických chvilek jsme si objednali. A měl jsem pocit, že "Veselé kopě" pobaveně povyskočilo obočí v nevyřčené otázce, jak to do sebe ti drobní hosté chtějí asi nasoukat.

Hovězí vývar s libovým masem a nudlemi byl patřičně slibným začátkem pegasovské hostiny.

Hovězí vývar s libovým masem a nudlemi byl patřičně slibným začátkem pegasovské hostiny.

Začal jsem vynikajícím hovězím vývarem, který byl čirý jak lesní studánka, s kousky libového masa, nudlemi a nerozvařenou kořenovou zeleninou. Byl báječný, už dlouho jsem na takovou poctivou polévku nenarazil.

Grilovaný hermelín s pikantní marinádou byl místy trochu slanější, než by musel být, ale celkově obstál na "dobře". Pečená žebra ale nezklamala. Maso bylo křehké a zůstávalo šťavnaté. Ani méně otrlí jedlíci se nemusí bát pikantní verze - s pálivostí to v Pegasu nijak nepřehánějí.

Prezentace hlavního chodu na prkně mě osobně bavila a kyselá obloha z nakládaných cibulek, kyselého zelí a okurek chuť masa slušivě doplňovala. Nechyběla povinná hořčice a křen, ale zvlášť příjemným překvapením byla čtvrtka domácího chleba jako příloha.

Pečená žebra byla křehká a maso zůstávalo šťavnaté.

Pečená žebra byla křehká a maso zůstávalo šťavnaté.

Grilované maso bylo na rozdíl od šťavnatých pečených žeber spíše vysušené.

Mix grill Grilované maso bylo na rozdíl od šťavnatých pečených žeber spíše vysušené.

Zato mix grill mého spolustolovníka byl spíše zklamáním. Sušší a celkově nijak nápadité maso zbytečně sráží hodnocení.

Pivo bylo natočené skvěle, pohár svůdně orosený, pěna jak má být a na stole vám přistane na porcelánovém podtácku. Nabízejí pochopitelně piva značky Pegas, nepasterizovaná a často tu narazíte na nějaký speciál, třeba vánoční, jarní či velikonoční. Pro náročné točí i slavnou pegasovskou šestnáctku.

Bramborovým taštičkám s povidly by víc slušel tvaroh než čokoládový toping, ale chuťově potěšily.

Domácí Bramborovým taštičkám s povidly by víc slušel tvaroh než čokoládový toping, ale chuťově potěšily.

I domácí štrůdl v Pegasu umí.

I domácí štrúdl v Pegasu umí.

Po chvilkové pauze jsme pokračovali dezertem. Já si vychutnával domácí bramborové taštičky plněné povidly, které byly velmi chutné a jemné. A štrúdl se rovněž povedl. Je příjemné zjistit, že si v pivnici mohou stát i za svými dezerty.

Pivnice na Jiráskově představuje poctivé spojení dobře natočeného piva a kvalitní domácí kuchyně. Obsluha je příjemná a bodrá. Hospoda nabízí i rozvoz pečených kolen a žeber. Přijít o posezení v tak příjemném podniku by ale byla škoda.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Doprava na průtahu Břeclaví
Nemají semafory ani obchvat, zato další rozkopanou silnici

Už na jaře byla v plánu rozsáhlá oprava všech semaforů v Břeclavi. Výměna světel měla lépe zprůjezdnit průtah městem, který je několikrát denně ucpaný. Místo...  celý článek

Společnost SAKO se stará o komunální odpad v Brně. Ročně spálí 248 tisíc tun...
Vědci vymysleli program pro největší spalovnu v Česku, vyrobí víc elektřiny

Když už musí odpadky do spalovny, ať na své poslední cestě poslouží co nejvíc a přesně. Brněnští vědci se tímto heslem řídili, když pro největší tuzemskou...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihomoravský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.