Gurmet festival ve Valticích se koná shodně s otevřením Salonu vín 25. únpra 2012. (Ilustrační snímek)

Gurmet festival ve Valticích se koná shodně s otevřením Salonu vín 25. únpra 2012. (Ilustrační snímek) | foto: Radek Miča, MAFRA

Valtický festival dobrého jídla a vína servíruje i lichtenštejnské menu

  • 1
Útokem na chuťové buňky chtějí Valtičtí přilákat turisty i v zimě. Restaurace, penziony, ale i zámek připravují Gurmet festival - pouť se sedmi zastávkami po Valticích spojenou s ochutnáváním dobrého jídla a vína. Akce se koná v sobotu 25. února, přihlášky však berou nejpozději do 18. února.

Na Gurmet festival se mohou zájemci přihlásit tak, že na účet města pošlou přihlášku s platbou. Sedmichodové menu si lidé vychutnají za necelou tisícikorunu.

Odborným garantem akce je přední pedagog v oboru gastronomie Kuba Čeněk z Bystřice pod Hostýnem. Inspiraci našli pořadatelé v pražském Food festivalu. A termín konání se shoduje s otevřením Salonu vín, tedy přehlídky stovky nejlepších vín v republice.

"Přemýšleli jsme, co by i v zimě přilákalo lidi natolik, aby do Valtic opravdu přijeli. Samotné otevření Salonu je vynikající věc. Když už se ale člověk dobře napije, měl by se také dobře najíst," říká s nadsázkou koordinátor akce Lukáš Najbrt.

V Salonu vín je každé víno jiné, a tak i každá restaurace nabídne zcela jiné speciality. "Jedinou podmínkou je, aby kuchaři vytvořili dvě jídla. Jedno masité a druhé bezmasé. Pak už záleží jen na nich, jak jídlo upraví," naznačuje Najbrt. Národní salon vín pak k pokrmům doporučí víno z nové kolekce Salonu vín.

Na zámku například na návštěvníky festivalu čeká speciální lichtenštejnské menu. Pochutnají si na telecích líčkách a šlechtickém rizotu. "Návštěvníci budou mít sedm hodin na to, aby obešli sedm zastávek. Navíc trasa bude zvolena tak, aby se lidé podívali i do koutů Valtic, kam se většinou turista nedostane," vysvětluje duchovní otec akce.