Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční svátky si můžete zpříjemnit portským vínem z Moravy

  8:08aktualizováno  8:08
Na sváteční stůl se hodí dobré víno, v zimě je hodně oblíbené například portské pro svoji sladkou chuť a větší obsah alkoholu. Takové víno vyrábějí i v Němčičkách na Břeclavsku, ve zdejším Vinařském dvoře tvoří velkou část prodeje.

Portské víno | foto: Profimedia.cz

I když duchovně založení lidé by asi nesouhlasili, Vánoce jsou jednoznačně svátkem pochoutek, dobrot a plných žaludků. Dobré jídlo chtějí lidé zalít také dobrým pitím. A tak se víc než kdy jindy objevuje na stolech i speciální víno. Třeba takové portské.

"Je to víno sladší a více alkoholické. Proto se asi u nás nejvíc pije v zimě," míní hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Podle něj portské vzniklo vlastně náhodou. "Hrozny na jeho výrobu se sbíraly na horním toku řeky Douro. Než však obchodníci víno dokázali dopravit dolů do města Porto, v lodích se jim zkazilo. A tak do zkvašeného moštu začali přidávat vinný destilát," vysvětlil Babisz trik, jak víno cestu v podpalubí přečkalo. Takto ošetřené víno nakonec lidem zachutnalo.

Portské vyrábějí i v Němčičkách

V České republice mají koncesi k výrobě vín technologií portského pouze čtyři vinařství. Mezi nimi i Vinařský dvůr v Němčičkách. "V našem vinařství tvoří tato vína podstatnou část objemu výroby. Více než šedesát procent," říká vinař Jan Stávek.

Moravské "portské" se zde vyrábí tak, že se do kvasícího hroznového moštu přidává jemný vinný destilát. Tím se zastaví kvašení a ve víně tak zůstane vysoký zbytek přírodního hroznového cukru.

Takové je třeba víno Mistelle de Muscat. Pochází z odrůdy Muškát moravský a zraje v klasických dřevěných starších sudech. V Němčičkách vznikají i Lokusy.

"Ty zrají v sudech barikových, tedy ohněm vypalovaných sudech. Dávají vínu pražené čokoládové nebo vanilkové dezertní tóny," dodal Stávek.

Takové víno se podle něj hodí pít třeba jako aperitiv. Záleží na tom, jak se vychladí. Rovněž je ideální i v kombinaci se sladkými dezerty a moučníky, čerstvým ovocem, ořechy nebo jako doprovod ke zrajícím sýrům.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihomoravský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Šárka Skorkovská pracovala na oční klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny a...
Žena ve vedoucí funkci musí zůstat ženou, míní oční lékařka Skorkovská

Jen přečíst jména těch, kterým oční lékařka Šárka Skorkovská pomohla znovu ostře pohlédnout na svět, by zabralo dost času. V oboru totiž působí přes pětadvacet...  celý článek

k řece Svitavě v Brně se chodí relaxovat. V budoucnu se v části toku zlepší...
Po nábřeží Svratky je čas i na Svitavu, volají organizátoři festivalu

Zatímco nábřeží Svratky blízko centra Brna čeká, až jej začnou opravovat podle návrhu architekta Ivana Rullera, Svitavě se moc pozornosti nedostává. Pořadatelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.