Portské víno

Portské víno | foto: Profimedia.cz

Vánoční svátky si můžete zpříjemnit portským vínem z Moravy

  • 5
Na sváteční stůl se hodí dobré víno, v zimě je hodně oblíbené například portské pro svoji sladkou chuť a větší obsah alkoholu. Takové víno vyrábějí i v Němčičkách na Břeclavsku, ve zdejším Vinařském dvoře tvoří velkou část prodeje.

I když duchovně založení lidé by asi nesouhlasili, Vánoce jsou jednoznačně svátkem pochoutek, dobrot a plných žaludků. Dobré jídlo chtějí lidé zalít také dobrým pitím. A tak se víc než kdy jindy objevuje na stolech i speciální víno. Třeba takové portské.

"Je to víno sladší a více alkoholické. Proto se asi u nás nejvíc pije v zimě," míní hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Podle něj portské vzniklo vlastně náhodou. "Hrozny na jeho výrobu se sbíraly na horním toku řeky Douro. Než však obchodníci víno dokázali dopravit dolů do města Porto, v lodích se jim zkazilo. A tak do zkvašeného moštu začali přidávat vinný destilát," vysvětlil Babisz trik, jak víno cestu v podpalubí přečkalo. Takto ošetřené víno nakonec lidem zachutnalo.

Portské vyrábějí i v Němčičkách

V České republice mají koncesi k výrobě vín technologií portského pouze čtyři vinařství. Mezi nimi i Vinařský dvůr v Němčičkách. "V našem vinařství tvoří tato vína podstatnou část objemu výroby. Více než šedesát procent," říká vinař Jan Stávek.

Moravské "portské" se zde vyrábí tak, že se do kvasícího hroznového moštu přidává jemný vinný destilát. Tím se zastaví kvašení a ve víně tak zůstane vysoký zbytek přírodního hroznového cukru.

Takové je třeba víno Mistelle de Muscat. Pochází z odrůdy Muškát moravský a zraje v klasických dřevěných starších sudech. V Němčičkách vznikají i Lokusy.

"Ty zrají v sudech barikových, tedy ohněm vypalovaných sudech. Dávají vínu pražené čokoládové nebo vanilkové dezertní tóny," dodal Stávek.

Takové víno se podle něj hodí pít třeba jako aperitiv. Záleží na tom, jak se vychladí. Rovněž je ideální i v kombinaci se sladkými dezerty a moučníky, čerstvým ovocem, ořechy nebo jako doprovod ke zrajícím sýrům.