A někteří si dokonce na náměstí přinesli konvičku nebo sklenici. "Polévky je navařené 250 litrů," říká slavkovský místostarosta Jiří Doležel.
Zadarmo na ochutnání jsou i kousky jater, jazyka, plic a dalších zabíjačkových dobrot z kotle. "Těch se sem přivezlo šest beden, asi metrák a půl," vysvětluje dál místostarosta. A šedesát pecnů chleba.
Jelita, jitrnice, tlačenku i maso si už lidé u dalšího stánku kupují, ale i ty jsou, jak se říká za babku. Taky se u něj od rána tvoří pořádná fronta.
Tradici pořádání městských zabíjaček Slavkov u Brna založil před třemi lety a jak stoupá jejich popularita, zvyšuje se i počet vepřů, které se před ní porazí. "Začalo se se čtyřmi a letos jich už bylo dvacet," říká místostarosta.
I když je zdejší obecní zabíjačka velkoryseji pojatá než jinde, podle něj městskou kasu neruinuje. "Zajišťujeme hlavně zázemí, stoly, lavice a další věci, které k takové akcií patří. A ostatní je v režii Zemědělského družstva v Rostěnicích, se kterým má město velmi dobré vztahy," vysvětluje.
Lidem se zabíjačka líbí. "Polévka je moc dobrá a i ostatní věci a hlavně je dobře, že se tady něco děje. A je to i příležitost potkat se a popovídat si lidmi," pochvaluje si jeden z účastníků slavkovské zabíjačky.