Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čekání na mráz se vyplatilo. Pod Pálavou sklidili hrozny na ledové víno

  17:24aktualizováno  17:24
Na teploměru je rtuť osm stupňů pod nulou. Teplota tak akorát na to přitáhnout si peřinu víc pod bradu. Pod Pálavou na Břeclavsku ale právě ona vyhnala sběrače do vinohradu ještě před východem slunce. Tady není čas váhat. Hrozny, ze kterých se bude dělat ledové víno, nesmí rozmrznout.

CHÂTEAU VALTICE posbíralo hrozny na ledové víno. | foto: CHÂTEAU VALTICE

Zatímco většina vinařů letos snahu o ledové víno vzdala, ve vinohradech Chateau Valtice ještě v neděli visely střapce hroznů. A čekalo se, až teplota klesne alespoň sedm stupňů pod nulou. Právě to je nutná podmínka k tomu, aby se víno mohlo pyšnit označením ledové. Ještě v noční tmě se pak odehrála tečka za letošním vinobraním.

Fotogalerie

„Díky postupnému oteplování, i jižní Moravy, které obrovsky svědčí moravským červeným vínům, jsme bohužel od roku 2012 neměli teplotní podmínky na výrobu ledového vína. Z kategorie sladkých vín jsme mohli vyrábět jen vína slámová nebo výběry z cibéb,“ říká David Šťastný z CHÂTEAU VALTICE, Vinné sklepy Valtice.

Zmrzlé bobule ryzlinku rýnského vydržely do mrazů ve skvělé kondici, mráz udělal z vody krystalky a v lisu pak mohl vytéct jen hustý sladký mošt. Zmrzlé hrozny se lisují i několik dní. Vylisovanou šťávu čeká zpracování na vzácné víno s extrémně vysokým obsahem zbytkového cukru. „Na ledové víno z ročníku 2016 se však můžeme těšit až tak na konci roku 2017, protože i další technologický postup je náročný, a to nejen časově. Určitě to však stojí za to,“ míní Šťastný.

Vabank s přírodou

Valtické vinařství je jedním z mála, které čekání na ledovou lahůdku letos risklo. Vinaři totiž při jeho výrobě pokaždé hrají vabank s přírodou. A poslední mírné zimy i letošní rozmary počasí, kdy na jaře pomrzla část vinic a úroda nebyla tak bohatá, je odrazují.

Ledové víno je oblíbenou specialitou. Jeho objev přitom údajně byl zcela náhodný. V roce 1794 prý franští vinaři v Německu museli sklízet a lisovat hrozny, které jim náhodou zmrzly brzkým příchodem mrazů. Výsledkem tohoto sběru byli posléze sami velmi příjemně překvapeni. V průběhu 19. století se pak „Eiswein“ tedy ledové víno, stalo poměrně běžným produktem v německy mluvících regionech. Obdobné legendy o objevení ledového vína najdeme i u nás a i v jiných zemích Evropy. V Čechách docházelo k známým pokusům o výrobu ledových vín již záhy po roce 1990.



Témata: Cukr, Teploměr


Hlavní zprávy

Jobs Contact
Vývojový konstruktér - senior (35.000 - 45.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.