Zatímco většina vinařů letos snahu o ledové víno vzdala, ve vinohradech Chateau Valtice ještě v neděli visely střapce hroznů. A čekalo se, až teplota klesne alespoň sedm stupňů pod nulou. Právě to je nutná podmínka k tomu, aby se víno mohlo pyšnit označením ledové. Ještě v noční tmě se pak odehrála tečka za letošním vinobraním.
„Díky postupnému oteplování, i jižní Moravy, které obrovsky svědčí moravským červeným vínům, jsme bohužel od roku 2012 neměli teplotní podmínky na výrobu ledového vína. Z kategorie sladkých vín jsme mohli vyrábět jen vína slámová nebo výběry z cibéb,“ říká David Šťastný z CHÂTEAU VALTICE, Vinné sklepy Valtice.
Zmrzlé bobule ryzlinku rýnského vydržely do mrazů ve skvělé kondici, mráz udělal z vody krystalky a v lisu pak mohl vytéct jen hustý sladký mošt. Zmrzlé hrozny se lisují i několik dní. Vylisovanou šťávu čeká zpracování na vzácné víno s extrémně vysokým obsahem zbytkového cukru. „Na ledové víno z ročníku 2016 se však můžeme těšit až tak na konci roku 2017, protože i další technologický postup je náročný, a to nejen časově. Určitě to však stojí za to,“ míní Šťastný.
Vabank s přírodou
Valtické vinařství je jedním z mála, které čekání na ledovou lahůdku letos risklo. Vinaři totiž při jeho výrobě pokaždé hrají vabank s přírodou. A poslední mírné zimy i letošní rozmary počasí, kdy na jaře pomrzla část vinic a úroda nebyla tak bohatá, je odrazují.
Ledové víno je oblíbenou specialitou. Jeho objev přitom údajně byl zcela náhodný. V roce 1794 prý franští vinaři v Německu museli sklízet a lisovat hrozny, které jim náhodou zmrzly brzkým příchodem mrazů. Výsledkem tohoto sběru byli posléze sami velmi příjemně překvapeni. V průběhu 19. století se pak „Eiswein“ tedy ledové víno, stalo poměrně běžným produktem v německy mluvících regionech. Obdobné legendy o objevení ledového vína najdeme i u nás a i v jiných zemích Evropy. V Čechách docházelo k známým pokusům o výrobu ledových vín již záhy po roce 1990.