Restaurace Chalupa U městské brány na náměstí ve Vyškově | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Ve vyškovské Chalupě je dobré posezení, jídlo ale nepřekvapí

  • 1
Hospoda i penzion, kde to dýchá a kam chodí místní. Restauraci Chalupa U městské brány ve Vyškově najdete na náměstí. Krásné místo, kam jsme zavítali během rozpáleného a ospalého sobotního poledne. U dřevěných lavic na zahrádce seděla parta chlapů s půllitrem, rodiny s dětmi i svatební průvod s nevěstou a ženichem.
 

Obsluhující slečny různorodou skupinu hostů skvěle zvládly. Jsou milé, usměvavé a zřejmě je chození po placu baví. Nám trpělivě pomohly zorientovat se v jídelním lístku. Když sedím v "chalupě", očekávám škubánky, knedlíky, dušené zelí, pečenou kachnu nebo vepřové koleno. Ne směs masa "česká čína" ani zeleninový salát s kolesem z pomeranče.

Specialita se skrývala mezi minutkami

Kachnu i koleno mají, ale jen na objednávku a za pět hodin. Mezi minutkami s broskví a rizotem jsme hledali pokrm, na který je kuchař pyšný a který by ilustroval koncepci podniku. To se nakonec skrývalo pod mnohoznačným názvem "Kuřecí medailonky Chalupa".

Kuřecí medailonky se šťouchanými bramborami za 145 korun

Bez doporučení bychom netušili, co nakonec na talíři přinesou. Naštěstí obsluha ví, v čem si je kuchař jistý. Tři plátky drůbežího masa byly křehké a čerstvé. Kousky suššího masa dobře doplnilo těstíčko, čerstvé žampiony a kostičky prorostlé slaniny. Skrytá specialita podniku, velmi sytá, ale dobrá a z kvalitních surovin. Medailonky stály 145 korun a kopečky šťouchaných brambor cenu zvýšily o 36 korun.

Zklamal vývar i salát, nenadchla ani "česká čína"

Pěkné je servírování jídel na keramických talířích, ty se na dřevěný stůl hodí. Jenže. Ať kuchař z kuchyně pošle smažený sýr nebo kousky masa s omáčkou, obloží talíř stejnou univerzální zeleninovou oblohou. Ta má zřejmě jedinou funkci - vizuální. A to je zbytečné.

Kromě medailonků jsme ochutnali i slepičí vývar s knedlíčky za 29 korun. Vývar by měl být silný a voňavý. Ten náš byl spíš taková "neslepičí" vodička s rozvařenými nudlemi. Zklamal i míchaný salát za 38 korun. No, salát. Pár nahrubo nakrájených koleček neoloupané okurky, měsíčky rajčat a kusy papriky. Bez zálivky, která by chutě zeleniny propojila.

Nenadchlo nás ani "maso dvou barev" za 130 korun (i s rýží). Dostali jsme spíš směsici "co lednice dá". A v jídelním lístku mohlo být napsáno, že jídlo obsahuje i kousky vnitřností, v tomto případě jater, které název skryl.

Recenze restaurací

Chalupa U městské brány

Masarykovo náměstí 21 Vyškov

www.penzionchalupa.cz

Hodnocení MF DNES: 60%

Z jídelního lístku:
Zelňačka 24 Kč
Ostrá polévka 36 Kč
Gril mix 179 Kč
Vepřová panenka na jehle se slaninou a česnekem 164 Kč
Hanácké kuře s těstovinami 119 Kč

Škoda, že se nám na účtu objevil i kečup, který nám obsluha původně nabízela ke smaženému sýru. Jenže jsme kečup odmítli. A přesto jej nakonec zaplatili. Zanedbatelných osm korun, ale naštvalo to.

Pomohlo by vyškrtat nudu z jídelního lístku

Chalupa U městské brány je i přes výhrady k jídlu fajn podnik. Provozovatel našel skvělý a sympatický personál, od Brna je do Vyškova na večeři či oběd kousek a parkování je nedaleko. Uvnitř i na zahrádce mají čisto a na toaletách voňavo. Pivo natočit umí a mají dobře vychlazenou kofolu.

Jen jídelní lístek tak trochu postrádá originální tvář. Chtělo by to přestat vařit směsi, nudné plátky s broskví a sýrové omáčky. Nejsou ani dobré, ani "chalupářské". Českou klasiku nevařit pět hodin a neskrývat své nejlepší dobroty pod názvy, které hosté neumí rozluštit.