Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vegetariáni v Avatáru vaří chutné dezerty, zbytek ale kulhá

  9:46aktualizováno  9:46
Vaří jídla z lokálních surovin, čaj podávají za korunu a vodu z kohoutku dostanete zdarma. Ani progresivní přístup však někdy nemusí stačit. Ukazuje to případ vegetariánské restaurace Avatár, kde umí výborné dezerty. Hlavní jídlo už ale moc dobré není.

Vegetariánská restaurace Avatár v Brně. | foto: Michal Kašpárek.

Na jedné literární soutěži mi kdysi vysvětlili: "Když lidé o vašich básních říkají, že jsou zajímavé, tak se jim nelíbí, ale neví, jak to říct."

Vzpomněl jsem si na to, když se mi jako hodnocení vegetariánské restaurace Avatár, inspirované indickou kuchyní, dralo na mysl slovo "zajímavá". Ona totiž zajímavá opravdu je.

Vegetariáni drží spolu, ale špatně vaří

Tak předně, je to zřejmě nejlevnější restaurace typu "vše, co sníte", se

recenze restaurací

Restaurace Avatár

Mendlovo náměstí 10, Staré Brno

www.avatar108.com

Recenze: 45 %

Své názory pište na recenzerestauraci@mfdnes.cz

kterou se v Česku můžete setkat. Za jednu sedmdesáti korunovou stravenku si naložíte tolik jídla, kolik chcete, a ještě vám zbude koruna na bylinkový čaj.

Za druhé, Avatár má kultovní status. Z webu zjistíte, že jim hosté nosí přebytky ze zahrad a od jedné paní dokonce dostali kamna.

Přičtěte k ekonomickému modelu "vegetariáni sobě" milou obsluhu, vodu z kohoutku zdarma, stylové kovové tácy a denně novou nabídku, a vyšla by vám báječná restaurace, kdyby... Kdyby tu lépe vařili.

Vegetariánská restaurace Avatár v Brně - tác s jídlem, polovinu zabírá zeleninová polévka.Vegetariánská restaurace Avatár v Brně.Vegetariánská restaurace Avatár v Brně.

Vyplivnuté sousto nezůstalo v ubrousku samo

Jídlo sice na strávníky čeká ve varnách, ty ale při mých návštěvách nic nezahřívalo. Pod štosem kovových táců hořela jediná svíčka - tác vespod byl tedy asi rozpálený, jenže hosté si berou ty chladné seshora. Výsledek? Studené jídlo.

Místní specialita, či dva, tedy pikantní brambory s dýňovými semínky a rozinkami, navíc po zřejmě celodenním lenošení vmíse seschla. Škoda, protože být to teplé a čerstvé, mohl bych se po tom utlouct.

Vegetariánská restaurace Avatár v Brně - sójová placka.

Luštěninový dál mi chutnal nejvíc z hlavních pokrmů. Škoda že se kořeněná hrachová polévka jí z mělkého kovového tácu lžící tak špatně a nedostanete tu placku, kterou byste si mohli pomoci.

Jídlo nebylo teplé. Škoda

K rýži basmati nelze mít výhrady, kromě té jedné velké - měla být teplá. Sabží, směs brambor, mrkve, květáku a další zeleniny, mohla být silněji kořeněná, aby si ji člověk užil i po výrazném dálu.

Hlavně jsem v ní dvakrát narazil na tvrdou slupku z cukety. Dlouho se mi nestalo, že bych v restauraci nějaké nechutné sousto plival do ubrousku. A nezůstalo tam samo.

Vegetariánská restaurace Avatár v Brně - rýže basmati bohužel nebyla teplá.

Podobný problém jsem vzápětí měl s jablečným čatní. Bylo pikantní i sladké zároveň a užíval jsem si jej do chvíle, než jsem narazil na tak tvrdý kus jádřince, až jsem se lekl, co do dezertu kuchaři spadlo.

V Avatáru se hodně vaří ze sóji. Přílohové placky neumí připravit chutně v žádné vegetariánské restauraci, kterou jsem kdy zkusil, a Avatár v tomto nepřekvapil.

Zato kelímek sójových kousků jsem si užil, a to přesto, nebo spíš právě proto, že šlo jen o kousky sójového masa osmažené se sójovkou na oleji. Není to velká kulinařina, ale za deset korun dobrý kauf.

Výborné sladkosti, jaké vám babička nedělala

Halva s kokosem a kardamomem ani náznakem nepřipomínala tvrdé halvy, které koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo přivezete jako suvenýr z Ukrajiny.

Vegetariánská restaurace Avatár v Brně.Vegetariánská restaurace Avatár v Brně - kokosová kulička plná rozinek.

Byla měkká, šťavnatá, připomínala spíš buchtu, a chutnala dobře. O den později jsem jako dezert vyzkoušel karamelovou. Spolu s kokosovou koulí za devítikorunový příplatek, plněnou šťavnatými rozinkami, jsou to tři jídla z Avatáru, která můžu doporučit.

Je škoda, že tu umí tak dobře jen dezerty. Kvůli chybám v hlavních pokrmech i jejich servírování si Avatár nezaslouží lepší než průměrné hodnocení - a i na to jej vytahuje jen sympatický ekologicky šetrný přístup provozovatele a možnost naložit si za jednu stravenku na tác, kolik jídla chcete. Pokud sem vyrazíte, radím vám: jděte po sladkém.

Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.

.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Muž zapálil na kole sedlo. Kamarádi nevěřili, že může hořet
VIDEO: Šedesátník zapálil sedlo cizího kola, vsadil se s kamarády

Neobvyklé oznámení dostali v úterý v noci brněnští strážníci. Zavolal jim pracovník úklidové služby, že na hlavním nádraží hoří jízdní kolo. Ukázalo se, že ho...  celý článek

Společnost SAKO se stará o komunální odpad v Brně. Ročně spálí 248 tisíc tun...
Vědci vymysleli program pro největší spalovnu v Česku, vyrobí víc elektřiny

Když už musí odpadky do spalovny, ať na své poslední cestě poslouží co nejvíc a přesně. Brněnští vědci se tímto heslem řídili, když pro největší tuzemskou...  celý článek

Dospělý jedinec Allolobophora hrabei dosahuje délky až 60 cm.
V pálavském podzemí žije půlmetrová žížala, pozná se podle trusu

Na vlastní oči toho tvora zahlédl jen málokdo. Přitom není žádný drobeček. Nejdelší žížala žijící na českém území - Allolobophora hrabei - může délkou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.