Na veletrhu potkáte také moravské dívky ve zdobených krojích.

Na veletrhu potkáte také moravské dívky ve zdobených krojích. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Veletrhy cestování v Brně lákají na dobroty i střelbu z pušky

  • 1
Na brněnské výstaviště lákají od čtvrtka veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. Gurmáni mohou rozjitřit své chuťové buňky množstvím kulinářských specialit, vyznavače čerstvých surovin potěší stánky se surovinami jako na farmářském trhu. Mnozí vystavovatelé nabízí i zábavu.

Tradiční maďarské klobásy, moravská slivovice nebo štramberské uši. Na veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour na brněnském výstavišti to vypadá trochu jako na gastronomickém dýchánku.

Kromě tradiční nabídky přicházejí pořadatelé v premiéře s gastronomickým festivalem RegFoodFest s premiérovou prezentací vína, kávy a regionálních specialit.

"Vyznavači gastronomické turistiky mají šanci cestovat za chutěmi v jednom pavilonu. Kromě specialit z českých a moravských regionů zde bude i maďarská kuchyně," uvedl ředitel veletrhů Miloň Mlčák.

Dobroty za přijatelné ceny

Návštěvníci mohou v pavilonu P ochutnávat i nakupovat. Část prostoru je vyhrazena pro stánky, které připomínají farmářské trhy. Koho omámí vůně lokálních lahůdek, může pak zasednout v blízké restauraci. Za nepříliš vysokou cenu si objedná třeba pečenou kachnu s bramborovým knedlíkem a zelím.

Kdo ohrne nos nad místními jídly, ale vyznává španělskou, italskou nebo indickou kuchyni, přijde si na své ve vedlejším pavilonu F. Dvě restaurace nabízejí výběr zahraničních pokrmů, třeba řecké suvlaki nebo italské spaghetti. I v tomto případě jsou ceny přijatelné.

Veletrhy Go a Regiontour

Od pátku až do neděle jsou veletrhy volně přístupné i veřejnosti. Vstupenky stojí 160 korun, v pátek od 14 hodin a po celou neděli je cena poloviční. Otevřeno je od 10 do 18 hodin, v neděli pouze do 16 hodin.

Letos se výrazně rozrostla nabídka středoevropských turistických destinací, nejde už tedy jen o podnik českých a moravských regionů. Dohromady na veletrhy přijelo přibližně osm set vystavovatelů. V programu je rovněž festival cestovatelů Go Kamera. Letošním tématem bude Nepál a Himálaj.

Kromě toho se tam do soboty koná i Gastro Junior Brno 2013 neboli celorepublikového finále soutěže mladých talentů v oborech kuchař, cukrář a číšník.

Vysočina vsadila na biatlon

Celkově to však v pavilonu P vypadá vypadá na jeden velký kulturní mišmaš. Jednotlivé stánky krajů, měst a organizací se snaží upoutat co nejvíc pozornosti a obvyklé letáčky a jednohubky nestačí.

Třeba Vysočina, kde se za pár týdnů koná mistrovství světa v biatlonu, celý stánek přizpůsobila této akci. Stěny jsou sněhově bílé a kolem stojí postavy navlečené do lyžařského úboru. Zájemci si mohou vyzkoušet i střelbu z pušky vestoje, přesně jako biatlonisté v závodě.

Zasportovat si lidé mohou i u stánku Klubu českých turistů. Je to ovšem náročnější tělocvik než střelba.

Ve výšce několika desítek metrů je uchycené sedátko, ze kterého je výhled na veškeré dění dole. Nahoru se však dostane odvážlivec jen po laně, ti lenošnější po lanovém žebříku.

Na veletrhu nechybí ani stánky města Brna a Jihomoravského kraje. Návštěvník na ně narazí hned za turnikety. Brno láká na plánované otevření opraveného hradu Špilberk, hvězdárnu s unikátním digitáriem nebo šedesáté výročí brněnské zoo.