Restaurace Veselá Vačice

Restaurace Veselá Vačice | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Veselé Vačici se steak povedl, „gordon“ už ne

RECENZE MENU - Restaurace Veselá vačice se skrývá v útrobách Běhounské ulice v centru Brna. Podniku sluší večerní halasné sedánky, ale polední kuchyně labužníky zřejmě příliš nepotěší.

Každé poledne kuchař od Vačice připravuje deset jídel. A v kuchyni zřejmě šlape dobře seřízený "lidský" mechanismus, jinak by tu velkou bandu strávníků, která sem do podzemí každé poledne sestupuje po schodech, ani nemohli zvládnout. A zvládají.

Test menu

Každý týden MF DNES hodnotí jednu restauraci v Brně, kde se vaří polední menu. Recenzentka podnik navštívila minimálně dvakrát.

Dnes: Veselá vačice
Běhounská 22
602 00 Brno

Hodnocení: 60 %

Základní kritérium - najíst se rychle - personál od Vačice bez debat naplňuje. Polévka je na stole ještě před objednávkou a ani na hlavní jídlo či na účet se dlouho nečeká. Dvě patra obsluhuje početný tým převážně mladých lidí. Pracují rychle, ale jejich přístup je přezíravě neosobní.

Nevelký interiér příjemně prosvětluje umělé osvětlení. Jsme přece jen v podzemí a světlo zvenku sem neproniká. Velké dřevěné stoly pro čtyři až šest lidí naznačují, že Vačice primárně slouží zábavným sedánkům v partě.

Menu je pestré, ale zajímavé nápady nebo jednotný gastronomický námět, kterým by se podnik charakterizoval, bychom v jídelníčku hledali marně.

Sedm pokrmů v týdenní nabídce se opakuje, tři jídla se každý den mění. Ceny za hlavní jídlo s polévkou začínají u 69 korun, za tuto sumu se minulý týden dal poobědvat bramborový guláš.

Hovězí steak se švestkovou omáčkou a s opékanými bramborovými čtvrtkami stál 119 korun. A ten jsem si i objednala. Dobře se číšník zeptal, jak má kuchař maso připravit. Chtěla jsem propečené a to se za pár minut i ocitlo na talíři. Maso bylo výborné a krásně křehké. Pokud by špičkově upravené, kvalitní kusy hovězího byly polední specialitou Vačice, byl by to dobrý počin.

Nesměla by to ale kazit švestková omáčka, která se k výrazně okořeněnému masu nehodila a navíc v ní plavala stopka. Ani neslané americké brambory křehounké hovězí chuťově nepodpořily.

A čím si Vačice ještě reputaci kazí? Polévkami. Třikrát jsem měla v misce zahuštěnou vodu s divnou zeleninovou směsí. Neohromila ani jedna.

Restaurace Veselá Vačice: polední menu, Cordon bleu

Páteční "Gordon bleu" je chybný evergreen jídelních lístků, správně se jídlo jmenuje Cordon bleu - modrá stuha. Ale plněný řízek s tvrdou krustou a umělohmotnou chutí bramborové kaše nepotěší, ať se jmenuje jakkoli.

Jak vám chutná?

Již rok testujeme, jak se vaří v brněnských restauracích. Jak jste spokojeni s kvalitou poledních "meníček" vy? Své zážitky můžete psát redaktorce Julii Kalodové na adresu julie.kalodova@mfdnes.cz