ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Vinaři v Kloboukách sklidili hrozny na ledové víno. Letos ho moc nebude

  • 0
Jako jeden z mála začal Pavlovín - vinařství Velké Pavlovice sklízet v poslední prosincový den hrozny pro výrobu ledového vína. Většina jihomoravských vinařství už hrozny sklidila, protože jim počasí na konci léta nepřálo.

Pavlovín si ponechal pro ledové víno odrůdu Chardonnay na menší vinici u provozovny v Bohumilicích poblíž Klobouk u Brna, kde bylo možné mít hrozny stále pod kontrolou.

„V letošním roce jde o raritu, ročník 2014 je z vinařského pohledu slabší. Myslím, že málokdo zariskoval a nechal si na vinici hrozny,“ uvedl ředitel Radim Heča.

Problémy vinařů v roce 2014

Do vinice s dvěma tisíci hlav révy vyrazili na Silvestra na sklizeň pracovníci vinařství ve velké skupině už brzy ráno. Díky tomu mohly hrozny putovat do lisu ještě zmrzlé. Pokud se víno podaří, mělo by ho být zhruba 100 litrů.

Že bude mít Pavlovín letos raritu, potvrzují i ředitel Vinných sklepů Lechovice Ivan Kalaš a ředitel Vinařství Sádek na Třebíčsku Lubomír Lampíř.

„Deštivý podzim pokazil kvalitu hroznů, takže budeme dělat jen slámové,“ uvedl Kalaš. V Sádku chytily bobule po vydatných deštích na konci srpna plíseň a hrozny začaly praskat. „Nešlo to nechat na vinicích,“ řekl Lampíř a podotkl, že je ve skladech ještě dostatek ledového vína z loňského ročníku.