U silnic na jižní Moravě se začali objevovat prodejci prvního letošního burčáku (ilustrační foto).

U silnic na jižní Moravě se začali objevovat prodejci prvního letošního burčáku (ilustrační foto). | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Burčák je k mání nezvykle brzy. Prodejci chválí slunce, vinaři cítí mošt

  • 18
Na jižní Moravě se letos nezvykle brzy objevili první prodejci burčáku. Podle nich zrání hroznů uspíšilo slunečné počasí, někteří vinaři jsou ale k tomuto burčáku skeptičtí. Potravinářská inspekce už zahájila kontroly.

Jeden litr burčáku za šedesát korun. Cedule s podobnými nápisy se v posledních dnech objevily na několika místech jižní Moravy. První burčák letošního roku prodávají třeba v Lechovicích na Znojemsku nebo u novomlýnských nádrží mezi Pohořelicemi a Mikulovem.

Jde sice zatím spíš o jednotlivce, i tak je ale burčák k dostání nejdříve za poslední léta.

Jak poznat dobrý burčák

Kvalitní burčák má zelenožlutou barvu, vyváženou chuť a je spíše hustější konzistence.
Pokud je mošt s obsahem alkoholu jedno až sedm procent řidší, je pravděpodobné, že je pančovaný vodou.
Burčák nesmí obsahovat kaly a shluky kvasinek.
Pokud je kvalitní, vydrží při dobré technologii výroby i čtrnáct dnů. Nekvalitní "přejde varem" a znehodnotí se i během čtyřiadvaceti hodin.

Podle prodejců je za tím slunečné počasí, ve kterém hrozny raných odrůd dozrály dříve. "Mám vlastní hrozny Irsai Oliver. To je odrůda, ze které se dá už v polovině srpna udělat burčák," řekl pro Český rozhlas Miloslav Machuča z Valtic.

Vinnou révu podle svých slov vysadil jen kvůli burčáku, na který se specializuje.

Mnozí vinaři pochybují

Řada vinařů však o nápojích, které se prodávají už nyní, pochybuje. Podle Pavla Kršky z Národního vinařského centra je na burčák ještě brzy.

"I když nemůžu vyloučit, že některé rané odrůdy jako Irsai Oliver nebo Muškát moravský už jsou. Je možné, že na některých místech je vegetace opravdu v předstihu," poznamenal Krška.

Skeptická je i provozovatelka Vinné galerie v Brně Martina Vicanová. "Spíš to budou zkvašené mošty. Kdo tvrdí, že má burčák z Irsai Oliver, lže. Ten bude až tak za čtrnáct dní," uvedla Vicanová.

I kdyby ale šlo opravdu o Irsai Oliver, třeba vinař Radomil Baloun nevěří, že bude kvalitní. Burčáky prodávané u silnice se podle něj dají pít jen velmi výjimečně. "Ne všichni vinaři si s burčákem pohrají a na výsledku se pak ještě podepíše prodejce," povzdechl si vinař.

On sám má zkušenost s tím, že prodejci do jeho burčáku přilévali vodu. "A lidé bohužel v drtivé většině ani nevědí, jak má burčák chutnat," dodal Baloun, který se chystá prodávat jen malé množství v ceně zhruba 38 korun za litr.

"Většinou se zatím prodává zkvašený hroznový mošt"

Pravá burčáková sezona vypukne až na konci srpna. Nejvíc tohoto nápoje se pak vypije při velkých vinobraních v Mikulově a ve Znojmě v první polovině září.

Na tento termín má načasovaný prodej i vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku. "První hrozny sklízíme až koncem srpna a začátkem září. Cena bude záležet na odrůdě, počítám tak od třiceti pěti korun výš," uvedl Maděřič.

Už nyní však do terénu vyráží na kontrolu Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Někde již dokonce inspektoři stihli vzít vzorky, na jejich analýzu se ale teprve čeká.

"Ve většině případů se zatím prodává částečně zkvašený hroznový mošt, který nemůže být označen jako burčák," sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Podle českého vinařského zákona se pod názvem burčák smí nabízet jedině výrobek z domácích hroznů, a to pouze od 1. srpna do konce listopadu. Jinak hrozí prodejci pokuta. "Inspektor vždy zkontaktuje prodávajícího, který musí předložit průvodní dokumentaci o původu hroznů," popsal začátek kontroly Kopřiva.

Pak inspektor ohodnotí burčák po vizuální, čichové a případně i chuťové stránce. "Nakonec odebere vzorek," doplnil mluvčí.

Před dvěma lety ze 47 odebraných vzorků burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu nevyhovělo dvacet. Loni pak z podobného počtu dvanáct. Nejčastěji byl burčák pančovaný vodou nebo byl špatně uvedený původ hroznů.