Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Víno má dobrý základ. Chce to ale více tepla, shodují se vinaři

  7:24aktualizováno  7:24
Vinaři již začínají sklízet rané odrůdy, ale jaké víno poteče za pár měsíců ze sudů, to si zatím většina z nich netroufne odhadnout. Jen připouštějí, že letošní vinařský rok do září nebyl špatný. Teď je ale zima, prší a oni by přitom ve finiši potřebovali pravý opak.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Teplo a slunce. Aby hrozny ještě více zesládly a bylo více kvalitnějších vín.

"Zatím to vypadalo, že by tento ročník mohl být pěkný, ale teď se ochladilo až moc. Chce to více tepla, jenže když jsem se dnes díval na předpověď počasí, zřejmě se ho tak brzy nedočkáme. I v dalších dnech má být chladno," posteskl si včera ředitel Patrie Kobylí Josef Čačík.

Společnost patří k největším vinařstvím v kraji a vinobraní chce zahájit v pondělí. "To začneme sklízet odrůdu Müller Thurgau," dodal.

"Bylo to zatím v pohodě, jen trošku pozlobila peronospora (plíseň – pozn. red.), ale když se pohlídala, nebyl s ní větší problém. Teď je ale moc zima, přes den by mělo být alespoň dvacet stupňů," říká také vinař František Veverka z Čejkovic.
 
Pozdní odrůdy si na sluníčko ještě podle něj mohou počkat, ale rané už budou muset z vinohradů domů. "A pokud budou mít malou cukernatost, přívlastková vína z nich neuděláme," dodal.
 
Ale třeba takový Ladislav Macek z Milotic je přesto optimista a věří, že víno z letošní sklizně bude o něco lepší než z té minulé. "Dokonce by mohlo být tak dobré jako z roku 2006," tvrdí.

Čím optimismus vysvětluje? "Už zima byla velmi příznivá, téměř žádná očka nepomrzla. Jaro bylo hodně teplé, réva rychle rostla i odkvetla. A léto? To bylo nádherné," chválí letošní počasí Ladislav Macek.

"Sklízíme teď odrůdu Moravský muškát a už nyní má devatenáctiprocentní cukernatost. Příliš vysoká by nebyla dobrá, nejlepší je od 21 do 24 procent," tvrdí milotický vinař.

Pavlu Krškovi z Národního vinařského centra se zatím nechce moc spekulovat o tom, jaké bude víno z letošní úrody. "Asi před měsícem někteří vinaři jásali, jaký je dobrý rok, a teď je už čtrnáct dní škaredě. Nic ale není ztracené, základ je výborný. Když se umoudří počasí, bude to dobré," věří Pavel Krška.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Dospělý jedinec Allolobophora hrabei dosahuje délky až 60 cm.
V pálavském podzemí žije půlmetrová žížala, pozná se podle trusu

Na vlastní oči toho tvora zahlédl jen málokdo. Přitom není žádný drobeček. Nejdelší žížala žijící na českém území - Allolobophora hrabei - může délkou...  celý článek

Z Ječmeniště zbyly trosky, daří se tam vínu
Ves zmizela v zajetí ostnatých drátů, byla kolébkou nejlepších vín

Dnes by to bylo ideální místo pro turistický i vinařský byznys. Druhá světová válka a pak železná opona ovšem vesnici Ječmeniště na česko-rakouských hranicích...  celý článek

Vizualizace lázní, které chtějí Číňané postavit v Pasohlávkách.
Další potíže kolem čínských lázní. O místo zřejmě přijde vlivný politik

Kvůli čínským lázním v Pasohlávkách je pod tlakem vysoký jihomoravský politik – Václav Božek z ČSSD, šéf poradců hejtmana a bývalý náměstek. Hlavu koaličního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.