Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Voda z kohoutku v restauraci se vyplatí i tehdy, když se za ni platí

  10:57aktualizováno  10:57
Většina kaváren a restaurací na jižní Moravě nabízí vodu z kohoutku zdarma. Ověřili si to redaktoři v celostátním testu MF DNES. Zákazník si o ni však musí říct. I když se za točenou vodu platí, vyplatí se to. Redaktoři navštívili šedesát osm restaurací a kaváren na jihu Moravy.

Provozovatel kavárny Mezzanine v Brně v Údolní ulici Igor Czajkowsky nabízí zákazníkům zdarma vodu s plátky citrusů. Hosté si ji mohou u baru nalít sami | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Ve dvaapadesáti podnicích v kraji obsluha redaktorům MF DNES ochotně vodu donesla. A objednávka se neprojevila ani na účtu.

test MF DNES

Znáte restauraci, ve které natočí vodu zdarma? A odmítli to někde? Pište na barbora.luksova@mfdnes.cz.

Ve dvou restauracích v kraji vodu sice s úsměvem přinesli, ale také si ji naúčtovali. Ve čtrnácti podnicích se však točené vody nedočkali.

"Voda z kohoutku? Tak to asi nepůjde. Omlouvám se, ale tady jste přeci jen v restauraci," reagovala na objednávku obsluha restaurace Pod Špilberkem v Brně.

K vodě přidává i šťávu

"Dávat vodu z kohoutku mi přijde naprosto přirozené. Když mají zákazníci chuť na obyčejnou vodu a objednají si ji, rádi jim ji doneseme. A není problém s prodejem balené vody. I tu si zákazníci žádají," sdělila Kamila Kovačiková z brněnské kavárny Falk na Veveří.

S vlídností a ochotou se setká zákazník také v obchodě s kávou v Brně na ulici Jezuitské. Tam již přes dva roky nabízí majitelka Monika Bádrová točenou vodu. A svoji nabídku ještě vylepšila. Má-li zákazník zájem, dostane do sklenky s vodou šťávu.

"Prodávám kávu balenou i mletou, ale i kafe k degustaci. A k ní právě podávám vodu z vodovodu," sdělila Bádrová.

Ve většině podniků v kraji za vodu z kohoutku zaplatit nechtěli. Pouze u dvou z osmašedesáti restaurací, které MF DNES vyzkoušela, za točenou vodu chtěli peníze. Ale i tak se redaktorům objednávka vyplatila.

Cena za tři deci? Pět korun

Za stejný objem minerální vody by v některých podnicích zaplatili až pětkrát tolik. I když je podávání točené vody v zemích západní Evropy samozřejmostí, i na jižní Moravě se našlo čtrnáct restaurací, kde vodu zdarma nenatočí.

"Vodu z kohoutku u nás nedáváme. Nemáme ji v ceníku, musela by být samozřejmě zpoplatněna. Když se bude měnit jídelní lístek, je možné, že ji tam dáme," uvedl provozní brněnské restaurace Zelená kočka Michal Pešek.

Voda z vodovodu je kvalitní

Točenou vodu zdarma by si přitom přáli i zákazníci restaurací a kaváren. "Vodu by měli nabízet. Mám zkušenosti ze zahraničí a tam všude vodu z kohoutku dávají. Domnívám se, že je to dobré i pro restauraci, protože voda přeci zase tolik nestojí," domnívá se například Brňanka Sylvie Sedláčková.

Voda, která teče z vodovodů jihomoravských domácností, je přitom považována za velmi kvalitní. Hygienici se proto shodují, že je lepší volit točenou vodu, než zbytečně kupovat tu balenou.

Lidé v kraji však nepopíjejí vodu stejné kvality. Voda natočená v Brně, na Blanensku a ve Znojmě se může lišit. Záleží totiž na tom, zda pochází z podzemního, či z povrchového zdroje.

Třeba v Brně pochází velká část vody z prameniště podzemní vody v Březové nad Svitavou. Šest až sedm procent vody je z úpravny vody ve Švařci, do které přitéká voda z Vírské přehrady.

vodu nalévá sebevědomý restauratér

Lékařka Václava Kunová razí heslo, že pití vody z kohoutku je zdravější, levnější a ohleduplnější k přírodě než konzumace balených nápojů. Osvětu šíří i pomocí webu vodovoda.cz, kde tým dobrovolníků ochotu restaurací a kaváren nosit vodu zadarmo hodnotí.
Přinést z vlastní vůle zákazníkům natočenou vodu se podle Kunové restauracím vyplatí, není to však jejich povinnost. Podávání "vodovody" testuje a domnívá se, že džbán vody je pro restauratéry dobrá reklama.

Václava Kunová
Má vůbec host v restauraci nárok na vodu zdarma?
Má právo si o vodu říct. Podnik v Česku ale nemá povinnost mu ji dát. Záleží na ochotě personálu, jestli chce vyhovět, nebo ne. Rozhoduje, jakou mají na daném místě strategii. Ve Francii to mají legislativně zakotvené. Personál restaurace musí k objednanému jídlu automaticky dodat vodu z kohoutku.

Dá se voda zdarma chápat jako pozitivní součást kultury podniku?
Přesně tak to je.

Jaký tím vysílá firma signál směrem k hostům?
Pokud přinesou vodu sami od sebe, tedy položí na stůl karafu s vodou, je to jednoznačně kladný signál, že mají zájem o zákazníka. Chtějí si naklonit jeho přízeň.

Co tím restaurace podle vás klientovi říká?
Že má sebevědomí, dobrého kuchaře a že dokáže nabídnout něco navíc a nemá strach, že nebude prosperovat. V těchto restauracích vědí, že toto gesto se ústní reklamou šíří dál. Každý spokojený host se zmíní všem známým, což je ta nejjednodušší reklama. A nic to nestojí.

Stojí to například plat pro personál, něco zaplatí i za vodu na umytí sklenic.
Obava restaurací, že jim utečou marže na balených vodách, je podle mě opravdu neopodstatněná.

Přesto je dost podniků, kde vodu nalít odmítnou. Jaké uvádějí důvody?
Pokud řeknou, že to zakázal hygienik, je to k smíchu. Je jasné, že by restauraci za těchto podmínek vůbec nemohli provozovat. Zákazník by se tedy měl zvednout a říct, že tam jíst nebude. Pokud zakázal vodu z kohoutku majitel nebo provozní, je to smůla. Možná už tam ale host nepřijde.

Bylo by podle vás přijatelné, kdyby restaurace nabízely kompromis – za symbolickou cenu vodu z kohoutku a za více peněz vodu v lahvích?
To by bylo úplně vynikající. My to i při hodnocení restaurací považujeme za kladné kritérium.

Myslíte, že by měl zákazník dostat vodu k velké večeři stejně tak jako k šálku kávy?
U kavárny to chápu spíše jako známku dobrého chování či přístupu. Není to tam nezbytně nutné. U jídla si myslím, že ano.

Čekala byste takový přístup jen v luxusním podniku, nebo i v obyčejné pivnici?
Na tom nezáleží. V posledních letech se ale bohužel stává jiná věc. Restaurace láká hosty na levné menu, kde jídlo podhodnotí, ale z druhé strany si vybírají na vodě. Podle mě by dobře udělané jídlo mělo mít svou hodnotu a nemělo by se hrát na dumpingové ceny a dohánět to z jiné strany.

Zmínila jste, že ve Francii je voda zdarma. Jak je to jinde?
Ve Spojených státech v 95 procentech případů vodu z kohoutku dostanete. Podle ohlasů čtenářů našich stránek je to podobné třeba v Řecku či Finsku.

Co říkáte na to, že v Brně je často dražší voda než pivo?
Český člověk je ochoten dát za pivo jen určitou částku. Je to asi dáno jeho popularitou a sáhnutí na cenu piva se bere jako trestuhodné.

Je představitelné, že používání balené vody v restauracích podporují jejich výrobci?
Samozřejmě to tak trochu je. Stále u nás převládá názor, že balená voda je lepší a bezpečnější. Restaurace si myslí, že voda z kohoutku je podřadná. Hlavně jim ale jde o velké marže z balené vody.

Vy sama si v restauraci žádáte o vodu z kohoutku zdarma?
Ano, samozřejmě. Děláme to tak vždy, nejdřív si objednáme třeba víno, potom si řekneme o jídlo a nakonec se zeptáme, jestli bychom mohli dostat zdarma vodu. Když nám ji přinesou, dáme restauraci kladné hodnocení na webových stránkách. Když mi nic nepřinesou, nedá se nic dělat a příště si rozmyslíme, jestli tuto restauraci navštívíme znovu. (jag)





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Městská policie Praha (ilustrační foto)
Strážnice řešila přestupek a skončila v nemocnici, řidič do ní najel autem

Městskou policistku z Brna museli ve středu dopoledne odvést záchranáři do nemocnice. Když řešila přestupek, řidič do ní najel autem. Žena skončila v nemocnici...  celý článek

Bývalý brněnský radní za ANO Tomáš Kratochvíl stanul před soudem kvůli...
Zastupitel Brna Kratochvíl dostal podmínku za podvody, hrozilo mu až 8 let

Zastupitel Brna Tomáš Kratochvíl (zvolen za ANO) dostal u Městského soudu v Brně podmínku za krácení daně u své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba politika...  celý článek

Ambasador projektu Nezastavitelní Jiří Ježek projel Birell bránou na Ještědu.
Nezastavitelní míří k Lipenské přehradě. Pomozte pohybem handicapovaným

Nepřízeň osudu, ale zároveň obrovská vůle a touha pokračovat v aktivním životě, sportovat, být i nadále přínosem svému okolí. To spojuje lidi zapojené do...  celý článek

Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek
Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek

Pohon, světla, automatické houpání a ohřívač stravy vám usnadní každý výlet.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.