Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z brněnské chlouby zmizela grácie

  11:11aktualizováno  11:11
RECENZE MENU - Před dvaceti lety to bývala výkladní skříň brněnské gastronomie. Do Plzeňky v Husově ulici v centru města se chodívalo na luxusní večeře či oslavy s čerstvým diplomem pod paží. Návrat na obědové menu po dvaceti letech byl tak trochu smutný.

Restaurace Plzeňka na Husově ulici v Brně | foto: Radek Miča, MAFRA

Kvalita jídla si sice stále drží obvyklou laťku, ale někam se rozprchla kdysi graciézní obsluha.

Nejprve jsme dlouho čekali na prostření stolu, avšak marně. Číšníka jsme nakonec museli požádat, aby použité ubrousky hostů před námi odnesl. Pak jsme si objednali jídlo, ale přinesli nám jiné.

test menu

Každý týden MF DNES hodnotí jednu restauraci v Brně, kde se vaří polední menu. Recenzentka podnik navštívila minimálně dvakrát.

Dnes: Restaurace Plzeňka

Husova 16 
602 00 Brno

Hodnocení: 70 %

Mladý jinoch ve stejnokroji kolegovi odnášel rozjedený oběd. A když jsme protestovali, seděli jsme zase dlouho se špinavými talíři před sebou.

Není třeba mít v rychlém poledním mumraji nažehlený růžový ubrousek ani předkrmové příbory. Stačí běžný standard. A zapnout pořádné odvětrávání. Když si hosté u vedlejšího stolu zapálili cigaretu, dráždivý dým tvořil nepříjemnou kulisu.

Nabídka ctí českou kulinářskou tradici, to tradiční brněnské restauraci sluší. Na "kartě" jsou dvě jídla v ceně sto a více korun. Ostatní známá jídla, jako je guláš, vepřové výpečky nebo španělský ptáček, se dají ochutnat do sto padesáti korun.

Polévka kulajdaŠpenát

My jsme zvolili husarskou vepřovou roládu s cibulovými brambory. Maso bylo měkké a dobře upečené, náplň chuť masa nepřeválcovala, ale naopak podpořila.

Omáčku kuchař ponechal v přirozené a nezahuštěné konzistenci. Cibulové brambory, vlastně dva kopečky husté kaše, byly poctivé a hezky se snoubily s omáčkou.

Dušenému špenátu, který jsme ochutnali druhý den, se nedalo téměř nic vytknout. Snad jen bramborám trochu vodovou texturu a sázenému vejci na povrchu okoralý žloutek. Kuchyně Plzeňky nezklamala, ale zmatky obsluhy ano.

jak vám chutná?

Již rok testujeme, jak se vaří v brněnských restauracích. Jak jste spokojeni s kvalitou poledních "meníček" vy? Své zážitky můžete psát redaktorce Julii Kalodové na adresu julie.kalodova@mfdnes.cz





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na hlavním silničním tahu u Černé Hory opravují most, silniční doprava je proto...
Experti našli řešení, jak ulevit řidičům u Černé Hory. Most podepřou

Lidem z Černé Hory se alespoň na pár měsíců částečně uleví. Dvoutisícový městys na Blanensku totiž poslední týdny zažívá dopravní nápor. Po úzké ulici zde...  celý článek

Střet osobního auta a vlaku na Znojemsku má tragické následky. Na místě zemřeli...
Dva dospělí zemřeli po střetu auta s vlakem, dívka bojuje o život

Tragická nehoda zastavila odpoledne provoz na trati v obci Olbramkostel na Znojemsku. Dva dospělí pasažéři z osobního auta, které vjelo před vlak, zemřeli na...  celý článek

Šárka Divácká otevírá v Brně prodejnu s cukrovinkami. Svými výrobky dokazuje,...
Uniformu vyměnila za zástěru. Teď otevírá v Brně prodejnu cukrovinek

Šárka Divácká se před několika lety rozhodla vyměnit uniformu za cukrářskou zástěru. Když ji při studiu na Univerzitě obrany oslovili z vyhlášené brněnské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.