Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ze společné zabijačky si vinaři z Hustopečí odnesou každý čtyři tlačenky

  20:20aktualizováno  20:20
Již po sedmé se hustopečtí vinaři sešli k tradiční zabijačce. Do díla se místní kamarádi z viniční trasy Turhandle pustili v sobotu už v sedm hodin ráno. Z více než 250 kilového prasete nepřišel vniveč ani kousek. Nechybělo víno z místních vinařství, na zahřátí se ovšem podávalo i něco tvrdšího.

Očištěné a vykrvené prase se zavěsí a odřeže se hlava. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejprve přišly na řadu vnitřnosti. Střívka se pečlivě vypreparovala, pročistila a připravila na odpolední plnění. Směs uvařených vnitřností, vývaru, pečiva a koření se skrz speciální strojek začala mačkat do tenkého střeva. 

Dospělé prase má i patnáct metrů tenkého střeva. "Tlusté střevo se dřív používalo také, dnes už to neděláme. Je to hodně pracné, dáme všechno do tenkých," říká hlavní hostitel Zdeněk Sedláček.

Fotogalerie

Nic se nesmí podcenit. Zatápělo se hned pod čtyřmi kotli. V jednom z nich vřel ovar, hlava zbavená mozečku, plíce, srdce, jazyk, játra. Na to se vinaři těší obzvláště. "Polévky děláme dvě. Klasickou zabijačkovou z krve a pak bude i na vývar," dodává další místní vinař Antonín Sadílek.

Hostitelka se od rána nezastavila. Stále je potřeba části prasete propírat, nosit čistou vodu, pracovní plochu umývat. S postupem času už ze zvířete zbývá jen maso a kosti. "Sádlo škvaříme dohromady, jak to vnitřní, tak i to vnější," dodává Sedláček. K odpoledni budou i škvarky.

S přibývajícími hodinami už se chystá i směs na tlačenky. Maso z plece i krkovice, tučné části z hlavy, vepřové nožičky, srdce, jazyk, kůže i játra, to vše ve vývaru. Každý z téměř desítky vinařů si domů odnese minimálně čtyři tlačenky. Čerstvé maso dostane každý, před uskladněním na zimu je ale nutné kusy alespoň tři dny vyvěsit. 





Hlavní zprávy

Další z rubriky

k řece Svitavě v Brně se chodí relaxovat. V budoucnu se v části toku zlepší...
Po nábřeží Svratky je čas i na Svitavu, volají organizátoři festivalu

Zatímco nábřeží Svratky blízko centra Brna čeká, až jej začnou opravovat podle návrhu architekta Ivana Rullera, Svitavě se moc pozornosti nedostává. Pořadatelé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Jihomoravský kraj

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Na hlavním silničním tahu u Černé Hory opravují most, silniční doprava je proto...
Experti našli řešení, jak ulevit řidičům u Černé Hory. Most podepřou

Lidem z Černé Hory se alespoň na pár měsíců částečně uleví. Dvoutisícový městys na Blanensku totiž poslední týdny zažívá dopravní nápor. Po úzké ulici zde...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.