Mykolog Václav Koplík.

Mykolog Václav Koplík. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Začínají houbařské žně, Bzenecká dúbrava bude brzy plná bedel i hřibů

  • 4
Houbaři na jihu Moravy začali z lesů na Hodonínsku i Boskovicku konečně nosit košíky hub. Každým dnem se objeví v mechu i suchohřiby. Ty porostou dokonce i ve spálené Bzenecké dúbravě. Uhlík v půdě jim totiž svědčí stejně jako stromům.

Zatímco ještě před pár dny byly lesní cesty kolem vracovského lesa prázdné, začátkem prodlouženého víkendu už byly v obležení desítek aut.

"Takzvaná Dúbrava na Hodonínsku totiž začala houbařům po ročním půstu konečně vydávat své poklady," láká ve slunných podzimních dnech do gumáků ratíškovský mykolog Václav Koplík.

Znalec hub má pro milovníky courání po lese s proutěným košíkem další dobrou zprávu. Houby totiž v příštích dnech porostou i na rozsáhlém spáleništi kolem Bzence, kde v květnu zahořel jeden z největších lesních požárů.

Jak je to možné?
Takzvaným spáleništním houbám, mezi něž patří i suchohřiby, půjde k duhu obrovské množství uhlíku, jež se nyní v půdě Bzenecké dúbravy nachází.

Co teď právě začalo růst?
Začátkem víkendu začaly růst bedly vysoké, pečárky, žampiony i klouzci. Na bedly je teď nejlepší jet do Bzenecké dúbravy od Bzence až po Mutěnice. Každým dnem očekáváme i suchohřiby. Ty už na Vysočině rostou víc než týden.

Kde ještě na jihu Moravy vynášejí houbaři z lesa košíky hub a jakých?
Na Boskovicku sbírají teď houbaři křemenáče, klouzky, kozáky, suchohřiby neboli hřiby hnědé a ojediněle i praváky, tedy hřiby smrkové.

Co se bude dát v lesích v podzimních dnech najít?
Ryzce, hřiby smrkové či hřiby hnědé. Budou-li srážky až do zámrzu, určitě čirůvky dvoubarevné a chutná a výborná šťavnatka pomrazka roste až po prvních mrazících.

Jak dlouho vydrží houby v lednici?
Čerstvé houby je nutné zpracovat nejvýše do tří dnů. Přerostlé a vlhké houby totiž napadají rychle plísně, které způsobují druhotné otravy. Houby je také třeba skladovat v nižších vrstvách.

Proč se vlastně mají sbírat houby jedině do proutěných košíků?
Při sběru je třeba zásadně používat vzdušné a větratelné nádoby, košíky jsou proto ideální. Přesně naopak je to ovšem s igelitovou taškou. Byly totiž zaznamenány nepříjemné otravy při sběru výborných kozáků do igelitek, postižení ztráceli zrak a museli být hospitalizováni.

Dá se z hub vařit i čaj proti podzimnímu nachlazení?
Ano, třeba z houževnatce jedlého. Choroš outkovka pestrá, který je jinak nepoživatelný, se zase používá proti infekcím a zánětům horních cest dýchacích. A pro posílení imunity se dá vařit čaj z lesklokorky lesklé.

Které houby jsou nejlepší na sušení a které na zimu zamrazit?
Na sušení doporučuji hřiby i klouzky, ty znásobí své aroma, a pokrmy z nich jsou tak daleko výraznější. Sušené třeně bedel jsou pak po pomletí na masovém mlýnku zase výrazným kořením. Zamrazovat podušené či povařené můžeme všechny druhy.

Měli jste letos kvůli suchu vůbec co ukázat na houbařské výstavě?
Výstava skončila šokem. Byli jsme nařčeni z "čarování". Vystavili jsme totiž rekordních 347 druhů.