Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Začínají podzimní výlovy rybníků, návštěvníky čekají rybí speciality

  12:00,  aktualizováno  13:00
V Jedovnicích a v Hodoníně se v sobotu a neděli konají slavnostní výlovy rybníků. Místní restaurace se na víkendovou akci poslední dny horečně připravovaly. Kuchaři jezdili k rybníkům pro ryby, ze kterých pro návštěvníky chystají různé speciality.

Tradiční výlov rybníku Olšovec v Jedovnicích. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Hodně oblíbený u návštěvníků tradičního výlovu rybníku Dvorský u Hodonína je kapr na zelenině.

výlovy rybníků

23. a 24. října
Dvorský u Hodonína
Olšovec u Jedovnic

28. - 31 října
Vrkoč Nová Ves u Pohořelic

15. - 18. listopadu
Jaroměřický u Mutěnic

(zdroj: rybadomaci.cz)

"Používáme vlastní zeleninu a už od pondělí vyrýváme na zahrádkách mrkev, celer a chystáme další zeleninu. Budeme jí potřebovat dva metráky," řekl Radek Čučka z Rybářství Hodonín.

Lovit a ve své prodejně porcovat ryby začali už ve čtvrtek. Jen kaprů museli nachytat patnáct metráků. "Připravíme z nich asi čtyři a půl tisíce porcí a další dva tisíce porcí uděláme ze pstruhů," přiblížil Radek Čučka.

Tradiční výlov rybníku Olšovec v Jedovnicích.

Návštěvníky výlovů čekají rybí speciality i tradiční polévka

Hodonínští rybáři budou smažit a péct ryby ve svém objektu, který si pro tento účel upravili. Menu na výlov již tradičně chystá jedenáctičlenný tým. Jsou v něm zaměstnanci rybářství, důchodci i pomocníci, kteří si vzali dovolenou. S prací u plotny skončí až v neděli v podvečer.

Tradiční výlov rybníku Olšovec v Jedovnicích.

Rybník Dvorský rybáři upouštějí již čtrnáct dní a v pátek k němu přivezli mechanický keser a další techniku, kterou potřebují na třídění a vážení ryb.

Několik týdnů již tady také vybírají při výlovech ryby, které budou ukazovat na výstavě. "Snažíme se na ní ukázat všechny druhy, které žijí ve zdejších rybnících," vysvětluje Radek Čučka. A chystají i káď pro kapry Lojzu a Frantu a sumce Oldu a Vlaďku. Veterány, které pak po výlovu vracejí zpět do rybníka.

Tradiční výlov rybníku Olšovec v Jedovnicích.

V Jedovnicích rybí lahůdky připravují místní restaurace. Společnost Olšovec však bude již tradičně vařit rybí polévku. "Prodáme jí většinou na tři sta litrů," říká jednatel společnosti Leoš Blažek.

Na výlovy jezdí lidé nejen pozorovat práci rybářů a ochutnávat, ale kupují si tady už i vánoční kapry. V Hodoníně bude kilogram kapra stát 73 až 78 korun, v Jedovnicích 75 až 80 korun.







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.