Třináct druhů cukroví v moderním stylu přivezla SŠPH Uherské Hradiště. "Chtěli jsme se studenty vyzkoušet něco nového, aby nezůstávali jen u slepovaného lineckého cukroví. Sama se každý rok snažím doma udělat dva druhy, které jsem ještě nevyzkoušela," vysvětlila učitelka Dagmar Matyášová.
Studenti nachystali například plněné cukroví ve tvaru svíčky nebo košíčky s perleťově lesklou ozdobou navrchu.
"Postupy výroby jsou pořád stejné, člověk si s tím jen musí umět vyhrát. Třeba jen dolepit hvězdičku nebo přidat lesk a hned to vypadá jinak," popsala Matyášová.
Z vystavovaného cukroví bylo prý nejtěžší vyrobit medové kornouty, které rychle chládnou a těsto se pak nedá stáčet.
Cukroví a v neposlední řadě perníčky jsou podle ní důležitou součástí Vánoc. "To, jak perníčky provoní byt, se nedá napodobit," dodala cukrářka.
Propracovaně zdobené perníčky přivezly také studentky z brněnské střední školy potravinářské a služeb Charbulova. "Je důležité, aby při zdobení neujela ruka a byla správně ušlehaná glazura," upozornila studentka Šárka Škrobová.
Je přesvědčená, že u perníčků platí heslo: V jednoduchosti je krása a cukrář musí dát pozor, aby nebyly přeplácané.
Studentky z Charbulovy se pochlubily bohatě zdobenou chaloupkou vyrobenou z perníkového těsta. Módní trendy se podle nich ve výrobě cukroví příliš neprojevují. "Lidé si spíš objednávají klasiku," dodala Škrobová.