Malý, zeleně natřený krámek s jednou výlohou není jen kafírnou, ale funguje i jako dobře zásobené malé pekařství. Uvnitř je masivní pult a za ním police se spoustou pocukrovaných a svůdných dobrot.
test kavárenMF DNES hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu. |
Vzít za starou mosaznou kliku a vejít dovnitř znamená téměř s jistotou, že očekávaná tramvaj odjede bez vás. Omamná vůně kávy a neskonale vlídná a domácká atmosféra uchvacují. Přimějí člověka usednout k jednomu ze čtyř dřevěných stolů a donutí zvednout oči k seznamu nápojů na vývěsce nad pultem.
Když jsme sem užaslí vstoupili my, na ceduli byly zrovna horké džusy, biomošt s kořením, čokoláda a svařené víno. Plus různé kávy a čaj. Jak báječná zimní nabídka pro hosty prokřehlé v chumelenici!
Mlýnek potřebuje o dva zoubky přeladit
V kavárně se příchozím věnuje trojice mladých lidí. Ti bez přestávky leští skleničky, chystají objednávky, usmívají se a mluví se svými hosty. Na pultu je kávovar a éterem kromě písniček Hradišťanu zní i zvuk elektrického mlýnku.
A u něj chvíli zůstaneme. On by totiž potřeboval zhruba tak o dva zoubky přeladit. Po jeho seřízení bude káva namleta tak, že nehrkne překotně do malého šálku, jako se to stalo právě nám.
Espresso potřebuje svých třicet vteřin extrakce na to, aby se stihly soustředit všechny složky do podoby báječné, jazyk omamující emulze. Káva zde voní, má výtečně vyváženou kyselost a plné tělo. Pokud je ale řidší, nedá se ocenit, jak by si zasloužila.
Doufejme, že jsou to jen drobná zaváhání na začátku provozu. Stejně tak šlehání mléka na dobré cappuccino. Ta pěna se teď na nápoji jako tenká krustička sotva drží, pod ní se ukrývá plný hrnek kávy s mlékem. Měla by být tak pevná, aby tvořila větší vrstvu.
Ale kávu tu umí naservírovat k potěše oka - na tácku, s dostatkem vody a s malým sladkým bochánkem na rozkošném porcelánovém talířku. A milá slečna se nás otázala: "Chcete ten koláček rozpéct?" Snad se jí ten úsměv postupem času z tváře nevytratí.
Na podlaze je mozaika, kávovar je napůl skryt za torzem historického šicího stroje a zeď zdobí vyřezávané čelo postele po předcích.
Ale není to jen tak posbíraná stará veteš! Interiér je sladěn citlivou rukou řemeslníka do posledního detailu. Troufám si předpovědět, že ta současná otvírací doba, která začíná patnáct minut po sedmé ranní každý všední den a končí úderem šesté, se v nejbližší době prodlouží.
Vynutí si to totiž sami hosté, kterým bude mákem kropenatý nebo poctivý dvojctihodný koláč či "káva na zastávce" v neděli chybět.