Navíc byl prohřešek jen stěží rozpoznatelný pro zákazníka. "V tomto případě se jednalo o prokázaný původ hroznů mimo Českou republiku, což je pro burčák nepřípustné," sdělil mluvčí inspekce Michal Spáčil.
Právě hrozny dovezené z jiných zemí ale patří mezi nejčastější prohřešky zjištěné na stáncích u nápoje s názvem "burčák".
Vloni inspektoři v Česku odebrali pět desítek vzorků. "Téměř polovina z nich nevyhověla zejména kvůli vyššímu obsahu přidané vody, nadměrnému doslazování i kvůli přidaným barvivům," přiblížil Spáčil.
Nechvalně proslulým rekordmanem byla vloni firma Livi Dubňany, která pančovala burčák až osmdesáti procenty vody. "Kontrola tehdy zjistila toto pochybení hned v několika provozovnách," vzpomněl na odstrašující případ šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.