Zdravá? Možná ochutnám kávu orazítkovanou pruhovaným logem "bio" a třeba zrnka teprve nedávno opustila teplo pražírny a budou libě vonět. A možná se ve vitríně chladí ovocné dorty vlastní výroby v nazdobeném sezonním kabátě. Těším se, když sestupuji z malé předzahrádky po několika schodech do sklepních partií.
test kavárenMF DNES hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu. |
Prvotní nadšení se mi někam vytratilo při listování nápojovým a jídelním lístkem. Pořád jsem vyhlížela jakékoli produkty, které sálají zdravím. Espresso, alkoholické nápoje a k vínu miska se smaženými chipsy není ani o chloupek zdravější nabídka než to samé ve většině kavárenských podniků.
Potěší diabetiky i nekuřáky
Ovšem všichni hosté-diabetici mohou Zdravou kavárnu zařadit mezi své pravidelné odpočívací zastávky. Někdo na jejich zvláštní stravovací režim láskyplně myslí a nakoupil pivo, sušenky, zmrzlinu, dezerty i nápoje bez cukru a s cedulkou DIA.
Na stolech také netrůní žádné popelníky a obě místnosti s malými okénky jsou bez otravného cigaretového kouře. A dýchat molekuly vzduchu bez karcinogenů je pro mé nekuřácké plíce skutečně příjemné. V tomto smyslu to zachovalé zdraví chápu.
Kvalita zdejší kávy však dobrou kondici žaludku posílá spíš k šípku. Espresso za 30 korun bohužel nebyla sametová a silná kávová emulze, ale spíš vyčpělé překapávané kafe s mlékem v plastovém tyglíku. A cappuccino (38 Kč) bylo totéž, jen přišmrncnuté vyvětralou skořicí a sušší mléčnou pěnou.
Kavárna by se naopak mohla přejmenovat na podnik "s bezvadnou obsluhou". Nechat se opečovávat mladou dámou bylo jako spadnout rovnou do bavlnky. Když přišla k mému stolu, v ruce držela i zapalovač a tím rozžehla svíčku ve svícnu. A úsměv a trpělivost ji neopustily ani v okamžiku, kdy vedle sedící pán platil několik desítek korun útraty dvoutisícovkou.
Ještě jsem ochutnala pokokosovaný dezert s krémem připomínající bonbon Rafaelo. Dobrý! Nebýt té kávy, odcházela jsem nakonec spokojená. To vymozaikované slovo "zdravá" mi ale pořád vrtá hlavou.