Brněnská restaurace Zelená kočka na Solniční ulici

Brněnská restaurace Zelená kočka na Solniční ulici | foto: Radek Miča, MAFRA

Zelená kočka má k dobrému pivu i nápaditou kuchyni

  • 5
RECENZE MENU - Dalešické pivo na bytelné venkovní zahrádce je v centru Brna velkým vábidlem. Jinak by v pivovarském restaurantu Zelená kočka na Solniční nemohlo být téměř nepřetržitě plno. Polední menu je dobrým příkladem, že to šéfkuchař od Kočky s žaludky a chuťovými buňkami svých hostů zamýšlí jinak než ostatní.

Vůbec se nepouští do ohřívání obvyklých omáčkových hotovek z mrazicího boxu. Ty se v bohaté míře dají ochutnávat jinde. Výběr je přímočaře jednoznačný. Jedno jediné tříchodové menu za jednotnou cenu devadesát pět korun ve všední den. O víkendu se částka za cenově zvýhodněný polední oběd prodražuje o čtyřicet korun.

TEST MENU

Kam na dobrý oběd

MF DNES a brno.idnes.cz hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka podnik navštívila nejméně dvakrát.

Dnes: Restaurant Zelená kočka, Solniční 8, 602 00 Brno

www.zelenakocka.cz

Hodnocení: 70 %

Třem chodům kralují nejrůznější úpravy drůbežího, vepřového a hovězího masa s bramborovou přílohou. Turisté a štamgasti si guláš, zelí a knedlíky nebo zelnou polévku s plackou tak jako tak objednají večer k pivu z nabídky jídelního lístku.

Tři chody se zahajují předkrmem nebo polévkou, minutky z masa s bramborami uzavírá sladký dezert. Dobré bývá pyré, hranolky jsou většinou spíš chuďerky, smrsklé tuhé nudličky (minimálně ty čtvrteční).

Jak typické u Kočky: každý den jiná úprava steaku nebo alespoň malá vychytávka, která by flákotu na talíři ozvláštnila. Nápady mají ti kluci u sporáku skvělé a dlouhodobě nadprůměrně kvalitní je i provedení. Občas však kreativní záměr silou převálcuje dobré pochutnání. Jako u středečního drůbežího řízku v sezamu.

Polední menu v brněnské restauraci Zelení kočka na Solniční ulici

Nezní to nudně, prvních několik soust chutná zajímavě a neotřele, potom však celé představení na talíři ovládá křupavý a za zuby zalézající sezam.

Stejný den se kapku nevyvedl ani chřestový krém se šunkou. Plnohodnotná sezona úžasného čerstvého chřestu je několik týdnů pasé, krém byl přepepřený a sousta pálila v krku. Předkrmová porcička salátu ovšem svěží začátek oběda zajistila.

Polední menu v brněnské restauraci Zelení kočka na Solniční ulici

Obecně předkrmy a polévky v kuchyni dobře ovládají. Také má smysl sem zavítat, když se v hrncích dusí speciality z hovězího masa.

Čtvrteční vepřový steak byl malinko tužší plátek se sýrem a brokolicí a na jahodách trůnil špricanec umělé šlehačky. Vývar s masem a špenátovou sedlinou byl však strhující zážitek. Bohatá porce drůbežího masa a neobvyklá zavářka v dobře ochuceném silném vývaru byla výtečná kombinace, chutnající i v letním horku.

Kočce na Solniční vládne vesměs pánská obsluha. Prostor kolem dřevěných stolů uvnitř i venku zvládá s přehledem a svých hostů si hledí. Jen jednou jsem zde zažila nervózní servírku, která zbrkle nalila vedle sedící dámě cosi tekutého do klína a odešla v půlce objednávky k jinému stolu. Byla to výjimka a Zelené Kočce náleží pro tentokrát nadprůměrná, sedmdesátiprocentní spokojenost.