Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční Zelené pivo už se vaří, v kotli je i tajemný bylinný výluh

  11:57aktualizováno  11:57
K Zelenému čtvrtku, který letos připadá na 17. dubna, už pár let alespoň na jižní Moravě patří i Zelené pivo. Ani letos o něj jeho fanoušci nepřijdou. V pivovaru Starobrno je začali vařit začátkem tohoto týdne.

Sládek Milan Schramm chystá Zelené pivo. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

V úterý přidal ředitel a vrchní sládek pivovaru Milan Schramm do kotle s oblíbeným chmelovým nápojem i bylinný výluh, který je jednou z podstatných ingrediencí Zeleného piva. Ten obsahuje několik druhů bylin, jako je třeba kopřiva.

Fotogalerie

Kromě toho se třináctistupňové Zelené pivo vyrábí z kvalitní vody, jakostního moravského ječného sladu, žateckého chmele i chmelového extraktu. Po přidání kvasnic pivo kvasí po dobu osmi dnů, a poté několik týdnů při teplotě jeden stupeň Celsia zraje.

Nakonec se Zelené pivo přefiltruje, přidá se do něj likér a stočí do sudů. Prodávat se bude v celé České republice. "Tento rok se ho navaří přes 4 500 hektolitrů," uvedla mluvčí společnosti Starobrno Kateřina Beute.

Zelené pivo vymyslel a poprvé ve Starobrnu uvařil v roce 2006 jeho tehdejší vrchní sládek a ředitel Petr Hauskrecht, který nyní působí v pivovarech Velké Březno a Krušovice. Do hospod putovalo 80 hektolitrů tehdy neobvyklého speciálu, který se léty tak proslavil.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.