V Brně si můžete pochutnat na klasických zmrzlinách, i těch s nezvyklými příchutěmi. (Ilustrační snímek)

V Brně si můžete pochutnat na klasických zmrzlinách, i těch s nezvyklými příchutěmi. (Ilustrační snímek) | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Sezam, čaj, chřest nebo mák. V Brně se vyrábí zmrzlina z ledasčeho

  • 3
Omrzely se vám klasické příchutě? MF DNES vás provede po brněnských cukrárnách a restauracích, kde můžete ochutnat zmrzliny netradiční a nezvyklé. Připravte si také více než obligátních 10 korun za kopeček.

Fronta před oblíbenou brněnskou cukrárnou Diana se zdá nekonečná. "Všichni říkají, že právě tady mají nejlepší zmrzlinu v Brně," šeptá mladík slečně vedle sebe. A není daleko od pravdy.

I cukrářka a pekařka z kavárny Tři ocásci Tereza Náhlíková, které však nikdo neřekne jinak než Buch Ta, si myslí, že Diana mezi brněnskými cukrárnami nemá ve zmrzlině konkurenci.

"Ochutnala jsem kopeček borůvkové a neměla chybu," usmívá se Buch Ta. Štítek u vaničky s borůvkovou zmrzlinou láká na 80 procent ovoce. "Připadá mi to, jako bych jedla hodně studené čerstvé borůvky," dodává cukrářka.

Důkazem kvalitní zmrzliny vytvořené z velkého množství ovoce jsou i její obarvené fialové rty. Za dvacet korun má tak člověk o chutné a rychlé osvěžení cestou na tramvaj postaráno.

Karamelová v Koishi je perfektní

Máte ale chuť na něco... něco... prostě něco jiného, divného, překvapivého? Tak stejně jako Buch Ta rozhodně uhněte z hlučné a přeplněné České ulice. V Údolní si sedněte na zahrádku vyhlášeného Koishi – fish & sushi restaurant. Kromě ovocných zmrzlin a sorbetů tu totiž mají i několik specialit.

"Podáváme zmrzlinu ze zeleného čaje. Čaj je v ní lehce zkombinovaný s bílou čokoládou a zmrzlina je ozdobená oplatkem na bázi bílků," vysvětluje servírka Zuzana Holíková.

Kromě zmrzliny ze zeleného čaje si lidé v restauraci mohou objednat například také kopeček dobroty z oříšků a karamelu.

"Zelený čaj není nic pro mě, cítím tam příchuť chlorofylu. To mi nechutná. Ale karamelová nemá chybu," myslí si Buch Ta.

Ze sorbetů na první pohled zaujme mátový. Tentokrát cukrářce zelená barva nevadí a chlorofyl necítí. "Chutná mi zatím ze všech nejvíc. Je příjemně osvěžující a lehký. Máty není ani málo ani moc a je poznat, že je čerstvě natrhaná," vysvětluje.

Zároveň ale podotýká, že žádné ze zmrzlin v Koishi nemůže upřít kvalitu: "Všechny jsou vlastní výroby. Žádný prášek nebo něco podobného."

Čím barevnější, tím horší

Jak poznat kvalitní zmrzlinu, radí cukrář z brněnské restaurace Il Mercato Martin Beránek.

"Platí, že čím barevnější, tím horší. Kvalitní zmrzlina je světlá. I já, pokud chci docílit barevného kontrastu, do ní musím přidat cukrářské barvivo."

V Koishi shopu, obchodě, který patří k restauraci, mají lidé možnost koupit si prášek, ze kterého si potom zmrzlinu ze zeleného čaje sami vyrobí. Nabízejí tu také kelímek zmrzliny z černého sezamu.

"Má velice nezvyklou barvu i chuť. I když je mírně nahořklá, chutná mi. Akorát moc neosvěží," ochutnává Náhlíková. Zatímco půllitrový kelímek sezamové vyjde na 125 korun, v restauraci lidé zaplatí za kopeček originální domácí zmrzliny 50 korun. Zájemci jej nejčastěji ochutnají v dezertu, ale pokud oželí propracovanou kompozici, dostanou jej i samotný.

Kromě Koishi nabízí netradiční zmrzliny také restaurace Pavillon. Kromě klasické vanilkové a čokoládové mají v menu také bezinkovou nebo chřestovou.

"Myslím si, že chřest se úplně nehodí dělat na sladko. Zmrzlina je pak taková zeleninová," vysvětluje Buch Ta, proč ihned po ochutnání talířek s chřestovou zmrzlinou odsouvá pryč.

Není nad kvalitní klasiku

Hodně cukrářů se podle ní pokouší vytvořit zmrzlinu s netradiční příchutí za každou cenu.

"Svádí to udělat nějakou netypickou zmrzlinu. Třeba česnekovou. Myslím si ale, že daleko větší umění je vychytat dobrou klasickou zmrzlinu. Každý totiž tak nějak ví, jak má chutnat čokoládová. O česnekové nikdo neví, co si myslet ani jak by měla chutnat. Není tedy s čím srovnávat."

Kopeček bezinkové zmrzliny z Pavillonu si však Buch Ta vychutnává až do konce. "Je hodně sladká, to bezinkové sirupy bývají. Chutná mi, ale na Koishi rozhodně nemá," usmívá se Náhlíková. Za stejnou cenu tak podle ní lidé v proslulém Koishi pořídí líp.

Pokud se jim však tolik utrácet nechce, příjemnou variantou může být nově otevřená kavárna V Melounovém cukru. V zastrčeném domě ve Františkánské ulici každý den vyrábějí domácí makovou zmrzlinu.

"Má ideální chuť. Je poctivá, s tvarohem. Chutí připomíná nanuka Míšu. Jen s mákem," pochvaluje si Buch Ta. Zmrzlině přiznává sytost i kaloričnost, ale jí na tom nezáleží. Chuť všechno přebíjí.

Na jejím osobním žebříčku brněnských zmrzlin se maková z Melounového cukru prý ihned po ochutnání zařadila na první místo. "Měl by ji zkusit každý," doporučuje Náhlíková.