"Před čtyřmi lety jsme si přivezli stříbrnou medaili, letos jedeme pro zlatou. Kluci hodně trénovali a jsou připraveni," tvrdí sebevědomě prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.
V předkrmu vsadili Češi na ryby a podávali pečeného marinovaného tuňáka na šťouchaných bramborách s řapíkatým celerem, krabí farce v plátcích japonské bílé ředkve s krabím krémem a teplým okurkovým želé.
"Kuchaři se snaží prodat Českou republiku, ale musí zohlednit i sezonnost, tedy to, že se olympiáda koná na podzim," podotkl Kubec.
Hlavní chod nese ještě delší název: bramborový knedlík s uzeným masem na cibulovém konfitu, vepřový bůček ve vakuu a pečená vepřová panenka s houbovou fáší v uzené strouhance a s hřibovou pěnou, bramborové pureé s krupkami, červenou řepou a tuřínem.
Jako dezert zvolila desítka nejlepších českých kuchařů čokoládovou trubičku s pěnou ze zeleného čaje, makovo-švestkový koláček, hruškové ragú s karamelovou omáčkou a švestkový sorbet ovoněný badyánem.