Svatomartinské vlastnosti v Bzenci oslavují především oblíbeného svatého a mladé víno. Ale v Bzenci rovněž připomínají kus pohnuté historie města, který se pojí k napoleonským válkám a proslulé bitvě tří císařů. - více čtěte Blansko i Hustopeče zaplnily davy lidí. Vítal se Martin a pilo víno
Vojáky už hostí v Bzenci rádi
Před bitvou, v níž se 2. prosince roku 1805 střetla napoleonská vojska s armádami Rakouska a Ruska, totiž prošly tisíce vojáků i Bzencem, vzdáleným asi padesát kilometrů od místa bojiště. A show několika desítek mužů a žen v uniformách vojsk, která se ve slavné bitvě střetla, se stala největším tahákem programu slavností.
"V roce 1805 město vojáky nasytit muselo. Dnes jsou zde vítání, dostanou najíst a napít a po bitvě mohou i holdovat alkoholu," řekl v úvodu slavností starosta Bzence Pavel Čejka.
Oddíly klubů vojenské historie z Česka i Slovenska se pak za výkřiků povelů ve třech jazycích a za asistence stovek přihlížejících přesunuly do parku před bzeneckým zámkem. A střelba se začala ozývat už v uličkách, po nichž vojska pochodovala.
Vojáci měli čas i na pózování
Na prostranství, ohraničeném červenobílými páskami se pak strhla bitva. Ohlušující střelba z "francouzských" děl pak zaplnila prostranství u zámku štiplavým dýmem, zatímco křesadlové pušky tu a tam selhávaly a střelci uprostřed bitevní vřavy občas stihli i zapózovat fotoaparátům žen a dívek v kostýmech markytánek.
Autentickou atmosféru dokresloval pláč dětí a štěkot psů. "Přijeli jsme z Uherského Hradiště, líbí se nám tady, ale asi brzo ohluchneme," říká mladá žena, stojící se dvěma dětmi těsně za páskou ohraničující bitevní pole.
Mrtví zmizeli v hospodě
A když ze zámecké brány vyrazila do útoku jízda, reprezentovaná dvěma muži na koních, došlo i na třesk šavlí, palašů a boj na bodáky. Na zemi zůstalo i několik "mrtvých" kteří se pak za pomoci markytánek nenápadně vytráceli do blízké hospody na Sokolovně.
Ve sklepech pod ní pak od 16 hodin začal další důležitý bod programu slavností, svatomartinská ochutnávka vín. Její součástí bylo i svěcení mladých vín a možnost koupit si vybrané lahve domů.
Kuchaři připravili stovky husích prsíček
Na svatomartinském menu bylo například pečené kachní stehno, kterého kuchaři připravili 350 kusů, pečená husí prsíčka či smažená kachní játra. Menu bylo spolu spolu s katalogem, skleničkou a šesti kupony na ochutnávku vzorků součástí vstupenky za 200 korun.
Po vyhodnocení anketních lístků, které měli účastníci ochutnávky k dispozici, bude známa i vinařská "superstar," výstavy, nejlepší mladé víno z produkce místních vinařů. - více čtěte Do prodeje míří 900 tisíc lahví Svatomartinského