A v poledne plný lidí. Na "čínu" si sem zvykly chodit davy. Na ulici jsou stálí hosté snadno k rozeznání - kráčejí s dřevěnými hůlkami v ruce. Obsluha je k jídlu sama od sebe nenabízí, spolu s talířem přinášejí klasický příbor.
test menuMF DNES každý týden hodnotí jednu restauraci v Brně, kde se vaří polední menu. Recenzentka podnik navštíví minimálně dvakrát. Dnes: Restaurace Zlatá miska Marešova 14 602 00 Brno Hodnocení: 80 % |
Diskrétní vchod se zeleným nápisem skrývá tři místnosti vyzdobené barevnými čínskými motivy. Interiér není přeplácaný a zajímavě jej oživují dvě akvária, zapuštěná ve zdi.
Na jídlo se čeká asi 10 až 15 minut, někdy i déle, obsluha se požadavkům snaží vyhovět s velkou pozorností.
Ceny jídel začínají od 69 korun za nudle se směsí masa a končí na 149 korunách za krevety. Stálé denní menu tvoří více než čtyřicet úprav jídel, vaří se hlavně kuřecí maso a kachna.
Rýže, kterou se vyplatí ochutnat
K masu se dají objednat nudle nebo rýže. Ale jaké! Na talíři je úhledný bochánek lepivé, výrazně voňavé rýže. Sněhobílá zrnka mají neutrální chuť a nejsou slaná. Tento druh se v českých hospodách běžně nevidí, proto se vyplatí zajít na originál, rýže je vskutku výtečná.
Naopak rozčarovaně jsem hleděla do plného talíře obyčejného sterilovaného zelí. Pod "zeleninovým salátem" jsem očekávala nudličky čerstvé zeleniny.
Smažená voňavá a křehká kachna za 119 korun byla vynikající.
Krásně měkký kousek masa byl obalený, osmažený a poté nakrájený na tenounké křehounké plátky. Sousto s mladými výhonky a nedostižnou rýží bylo úchvatné. Vše doplnila tmavá omáčka v misce a čerstvá směs s chilli.
Podruhé jsem zvolila kuřecí s bílými houbami, zklamaly jen žampiony, zřejmě z plechovky.
Zlatá miska je báječné osvěžení na gastromapě Brna. Hůlky s sebou!