Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednička je jako voda v přehradě. Dobrá, ale pořád nic moc

  10:32
Úroveň gastronomie okolo Brněnské přehrady mi vždy přišla přímo úměrná kvalitě její vody, do které hygienici v minulých letech už před začátkem prázdnin zakazovali vstupovat. Vyrazili jsme zjistit, zda se zlepšení kvality vody v přehradě odrazilo také v jídle, které lze na "pryglu" ochutnat.
Restaurace Jednička u Brněnské přehrady.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady. | foto: Michal SängerMF DNES

Podniku jsem si všiml díky inzerci na Facebooku. Lze se tak dočíst o pořádání tematických víkendových akcí (mexická kuchyně, mořské ryby na grilu a podobně), což by mohlo svědčit o snaze kvalitou vynikat nad okolní konkurencí.

Z jídelního lístku lze vyčíst profilování směrem k italské kuchyni, bohužel první dojem zbytečně kazí děsivé množství překlepů a ve výpisu ingrediencí se dost často objevuje smetana, sýr nebo obojí dohromady.

Servírka byla příliš rychlá

Ve znamení příjemných i nepříjemných překvapení se

recenze restaurací

Restaurace Jednička, Přístavní
www.restaurace-jednicka.cz
Hodnocení: 50 %
Patrná snaha vyniknout nad okolí je zbytečně srážena velkým množstvím chyb.

odehrála celá návštěva. Nejprve jsme se zaradovali, že čepují dalešické pivo (májový ležák za 37 korun), ale hned potom nás nepotěšila nálepka informující, že celý podnik je kuřácký.

Usadili jsme se tedy na zahrádce vybavené masivními dřevěnými stoly, které se ale vůbec nehodí k moderně provedenému interiéru, jenž navíc zatím působí hodně studeně a prázdně.

Stejně nekompatibilní dvojici představuje obsluha, kde číšník je ukázkový případ sympatického vrchního, který s přehledem stíhá, popřeje dobrou chuť a zajímá se, bylo-li jídlo v pořádku. Naopak jeho kolegyně nám dvakrát donesla jídlo, když jsme ještě nedojedli předchozí, a bez úsměvu nebo přání dobré chuti talíř prostě položila a odešla.

V sezóně používají sušenou bazalku

Je léto, vrchol sezony zeleniny i čerstvých bylinek, takže italskou kuchyni musí být radost vařit. Bohužel už první chod byl učebnicový příklad toho, co všechno lze pokazit na jednoduchém jídle.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - pokus o klasické caprese za 99 korun neohromil. Rajčata byla pobledlá a vše úplně zkazila sušená bazalka.

Salát z plátků rajčat, mozzarelly, bazalky a černých oliv, dochucených pestem, stál 99 korun a byl pravděpodobně pokusem o klasické caprese. V této lokalitě bych za tu cenu čekal nekompromisní kvalitu, jenže my jsme dostali pobledlé rajče, pár levných oliv a průměrnou mozzarellu korunovanou sušenou bazalkou!

Tragédii okamžiku doplňoval talíř nesympatické modré barvy a couvert ve formě několika krajíčků obyčejného chleba účtovaného deseti korunami na osobu.

Kuchař nešetří česnekem

Díky zmíněné "promptnosti" servírky jsme záhy obdrželi čtyři bruschetty, v menu inzerované jako "3ks brusketa", za 65 korun.

Opět ta bledá rajčata, opět místo čerstvé bazalky sušená hmota bez chuti a jako novinka se v jídle objevila výrazná chuť česneku.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - rajčata byla pobledlá,  bazalka sušená a navíc bylo v jídle příliš mnoho česneku.

Italská rajčatová polévka za 62 korun mohla být nejlepší jídlo naší návštěvy, kdyby se pod krásnou vrstvou z drcených rajčat neskrýval oceán sladké smetany a k tomu opět to jedovaté nádobí v barvě holubí modři. Sušená bazalka pochopitelně nemohla chybět.

Že nám moc nechutná, dámská obsluha asi vytušila, a aby nás snad ze zdvořilosti nenapadlo dojíst, tak před nás hned postavila další jídlo.

Hamburger byl vysušený

Hamburger sice nepatří do italské kuchyně, ale dávám si ho všude, kde na něj v restauracích narazím, což je tedy velmi zřídka. Je to jídlo, které fastfoodové řetězce degradovaly na průmyslovou hmotu. Jenže udělat kvalitní burger je podle mě stejně těžké jako udělat dobrý steak.

Doslova mě nadchlo, když se mě číšník zeptal, jak moc chci maso propečené, jenže jako vlastně u každého jídla se opět dostavilo zklamání. Maso bylo příliš nízké, takže jakákoliv snaha o stupeň propečenosti byla marná, a pak ostudně vyschlá houska.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - Maso v hamburgeru nebylo středně propečené, houska byla suchá, ale hranolky se povedly.

Za 129 korun to ale bylo určitě to lepší, co jsme během naší návštěvy ochutnali. Zejména hranolky byly bez chyby, a kdyby místo trapného listu salátu, plátku rajčete a okurky na talíř dali trochu zelného salátu s křenem, tak bych i tu housku odpustil.

Česnek byl i ve špagetách

Zpět k testu italské kuchyně nás vrátila další jednoduchá klasika – špagety aglio e olio za 79 korun, v menu pochopitelně opět s překlepy. Celý recept tvoří jen špagety, olivový olej, česnek, chilli papričky a petrželka.

Potěšilo nás, že přesně tyto suroviny jsme dostali, jenže špagety byly al dente asi tak o tři minuty dřív, než se v kuchyni domnívali, petrželka byla zřejmě přidána, když špagety byly ještě na pánvi, takže dostaly zelený odstín.

Restaurace Jednička u Brněnské přehrady - špagety aglio e olio za 79 korun zkazilo množství oleje a česneku.

Chilli bylo docela málo, bohužel oleje a hlavně česneku bylo velmi mnoho. Nedalo se nic dělat, ale toto jídlo putovalo zpět do kuchyně. Naštěstí situaci profesionálně zvládl obsluhující číšník – asi nejlepší část podniku – který objednávku stornoval a jako omluvu nabídl citronovo-limetkový sorbet.

Dělají zbytečné chyby

Sorbet s kousky ovoce byl vynikající, ale to je kupovaný produkt, takže podnik za něj moc chválit nelze. Stejně tak byla výborná třetinka zázvorové limonády za 18 korun. Chtěl bych věřit, že třeba víkendová akce s grilovanými rybami bude vydařenější než naše návštěva. Rád bych pochválil přístup k propagaci i snahu vyčlenit se z okolního průměru, kterému dominují klobásy, langoše a bramboráky.

Jenže ani jedno jídlo nebylo bez chyby a některá byla vyloženě nepodařená. Mnoho chyb by podnik mohl jednoduše napravit a skokově svoje hodnocení zlepšit. Snad se tak brzy stane.

Autoři:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Kvůli genetické vadě mají postižené plíce. Pacienty léčí nové centrum v Brně

29. dubna 2024  5:33

První centrum na Moravě, které bude léčit genetické onemocnění, otevírá dveře pacientům. Na plicní...

Advantage Consulting, s.r.o.
VEDOUCÍ ELEKTROTECHNIK M/Ž (40-50.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...